Przedstawiamy przepisy wielkanocne w nowej odsłonie autorstwa Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy.
Zupa z jarmużu i boczniaków podana z bundzem
1 opakowanie jarmużu Fit&Easy
1,5 l bulionu drobiowego
200 gramów boczniaków
150 gramów bundzu lub sera białego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Boczniaki pokrój w grubsze paski.
Do gotującego się bulionu dodaj płatki czosnku i gotuj przez chwilę. Wtedy wrzuć boczniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj parę minut. Pod koniec dodaj jarmuż posiekany w paski i pokruszony w palcach bundz i delikatnie go rozprowadź.
Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną
1 opakowanie mixu sałat FIT&EASY PARTY
100g sera typu brie
1 mała marchewka
garść pestek dyni
łyżka cukru
łyżka wody
garść żurawiny
2 gałązki szczypioru
3 listki cykorii
Oliwa
Sól, pieprz
Na talerzu ułóż liście cykorii, wysyp na nie mieszankę sałat. Dodaj pokrojony w kawałki ser brie, plastry marchewki i grubo posiekany szczypior, pestki dyni skarmelizowane w cukrze i wodzie oraz żurawinę.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym
6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
120 g masła
3 ząbki czosnku
4 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki suszonej żurawiny
Pęczek natki pietruszki
Sól
Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
200 g rukoli
2 łyżeczki żurawiny
MARYNATA:
– 30 ml oleju
– 50 ml sosu sojowego
– 2 łyżki suszonego majeranku
– 2/3 łyżki suszonego tymianku
– sól, czarny pieprz
Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą.
Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.
Chutney malinowy
Składniki:
- 500 g malin
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml białego octu winnego
- 200 g cukru
- sól
Sposób przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i maliny podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy maliny i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier,skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.
Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy
200g grillowanej piersi z kurczaka
2 szklanki pokrojonego w paski jarmużu
2 garście pokrojonych na pół pomidorków
½ szklanki kukurydzy konserwowej
1 – 2 posiekane dymki
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Skórka i sok z jednej cytryny
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz
50 g wiórków parmezanu
Pierś z kurczaka zgrilluj na patelni grillowej. Pokrojone składniki wymieszaj w misce i polej sosem z wymieszanych składników (czosnek, cytryna, oliwa, sól, pieprz). Całość posyp parmezanem.
lub przygotuj alternatywny sos
Salsa Verde
10 łyżek oliwy z oliwek
Po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty
1 duży ząbek czosnku
Kilka kaparów
Odrobina świeżej posiekanej papryczki chili
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Ewentualnie łyżka musztardy Dijon
Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem
Opakowanie mixu sałat FIT&EASY FAMILY
120 g wędzonego pstrąga
Garść rukoli
Solidna łyżka czarnego sezamu
2 duże lub 4 małe rzodkiewki
1 kłącze selera naciowego
1 mała marchewka
Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz selera. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem. Według mnie najlepszy będzie tutaj dressing orientalny.
Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem
Opakowanie sałat FIT&EASY COOL
6 filecików anchois (polecam słoikowe z Sycylii)
12 kaparów
½ papryki czerwonej
2 szalotki lub 2 dymki
Oliwa z oliwek
Wyłóż sałatę do naczynia. W mocno rozgrzanej oliwie z oliwek zrumień kapary i odsącz (nie wylewaj oliwy, ma ciekawy smak i może się jeszcze przydać). Na sałacie ułóż fileciki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekaną szalotkę. Całość posyp kaparami i polej sosem winegret.
Jajka z czerwonym farszem
6 jajek
½ czerwonej papryki
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ małej czerwonej cebuli
Garść rukoli Fit&Easy
1 – 2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.
Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem
6 jajek
Mała czerwona cebula
2 łyżki czarnych oliwek
Łyżeczka czarnuszki
Kilka kropel oliwy
Sól, pieprz
Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół.
Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.