W wielu domach co rano ten sam dylemat: co spakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie i co sobie do pracy? A przecież pragniesz, żeby twoi bliscy byli zdrowi i szczupli. Warto się zatem zastanowić jak przygotować lunchboxy, żeby posiłki były wartościowe i smaczne, po których cała rodzina, z tobą na czele, będzie mieć „pałer” do nauki i do pracy.
1 września weszła w życie ustawa o żywieniu dzieci w placówkach oświatowych, która jest ważnym krokiem w walce z otyłością uczniów. To zarazem wielkie wyzwanie dla szkół i rodziców. A gdzie najlepiej rozpocząć tę ważną dla zdrowia, kulinarną „rewolucję”? Oczywiście, we własnej kuchni! Joanna Gorzelińska w swej nowej książce radzi, jak zachęcić dzieci do jedzenia zdrowo i co najwygodniej zabrać na lunch do szkoły.
Jak zmienić złe nawyki na dobre
- Weź zdrowie w swoje ręce. Zacznij już dziś!
- Zaplanuj swoje posiłki. Nie czekaj, aż poczujesz głód!
- Jedz! Regularnie, małe porcje składające się z nieprzetworzonych produktów.
- Tylko nie mów, że nie masz czasu! Musisz mieć! Bo musisz jeść!
- Zawsze miej coś zdrowego pod ręką. Najlepiej w ulubionym pudełku!
[dropcap style=”round”]Pamiętaj![/dropcap]
Zmiana nawyków żywieniowych to długi proces. Najtrudniejszy jest pierwszy krok. W książce „Piramida w kuchni na wynos” (Wydawnictwo Wilga, 2015) znajdziesz mnóstwo wskazówek do działania.
Joanna Gorzelińska – politolog, dziennikarka, blogerka, wolontariuszka „Szkoły na widelcu” i ambasadorka ogólnopolskiej akcji „Kocham, nie truję”. Jest mamą czwórki dzieci, której największą frajdę sprawia wspólne, rodzinne gotowanie. Za cel postawiła sobie inspirować inne rodziny, by jadły i żyły zdrowo. Jej pierwsza książka „Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują” stała się bestsellerem.