Podajemy przepis na zawijas orkiszowy
Lista zakupów:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 500)
- 25 gramów świeżych drożdży
- 4 łyżki domowego dżemu gruszkowego z pigwą lub innego
- ok. 1/4 szklanki podgrzanego mleka ryżowego
- łyżka masła klarowanego
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam, mieszam z drożdżami, łyżką domowego dżemu i odstawiam na 10 minut. Masło klarowane rozpuszczam i wlewam do większej miski. Dodaję kardamon, sól, pracujące drożdże, 1,5 szklanki mąki i wyrabiam ciasto. Dobrze wyrobione zostawiam pod przykryciem na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiam drugi raz w misce, wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję i smaruję masłem orzechowym i dżemem. Całość zawijam, kroję na pół wzdłuż, przeplatam jeden kawałek drugim i łączę końcówki tak, by powstało koło. Zostawiam na 30-40 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, a potem piekę w temperaturze około 180 stopni przez 30-40 minut, aż pięknie zbrązowieje.