Chleb nadal jest jednym z podstawowych produktów na naszych stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez pieczywa. I niby powinniśmy się cieszyć, że mamy spory wybór chleba i bułek, ale które z nich są odpowiednim pieczywem dla dzieci?
Wartość odżywcza chleba zależy przede wszystkim od mąki, z jakiej jest wypiekany. Pieczywo z mąki oczyszczonej nie będzie niosło ze sobą wartości odżywczych, zdecydowanie lepsze pod tym względem jest pieczywo z mąki z pełnego przemiału lub razowej. Nie zawsze jednak możemy podać dzieciom pieczywo z takich mąk. Zależy to przede wszystkim od wieku dziecka.
Kiedy wprowadzamy pieczywo dla dzieci
Pieczywo wprowadzamy do diety dziecka od 10 miesiąca życia (chyba, że pediatra, znając dziecko, zaleci później). Wtedy odpowiednie pieczywo dla dzieci to właśnie białe z mąki oczyszczonej. Nie obciąża ono rozwijającego się jeszcze układu pokarmowego, ponieważ jest lekkostrawne. Wtedy też pieczywo nie jest głównym składnikiem diety dzieci, a raczej dodatkiem urozmaicającym posiłki. Po ukończeniu pierwszego roku życia do diety dziecka możemy włączać również pieczywo z mąki z pełnego przemiału, która jest bardzo odżywcza – zawiera białko roślinne, witaminy z grupy B i witaminy E, minerały oraz błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit. Najlepszym rozwiązaniem jest chleb graham (z mąki pszennej z pełnego przemiału), chleb sitkowy (mieszany z mąki pszennej i żytniej częściowo oczyszczonej) oraz chleb pytlowy (z mąki żytniej). Powinniśmy zadbać o różnorodne pieczywo dla dzieci. Chleb razowy wprowadzamy jeszcze później – zwykle w wieku 2 lat. Tak samo chleb z ziarnami. Obydwa rodzaje pieczywa, choć bardziej odżywcze, są zdecydowanie ciężej strawne, więc układ pokarmowy dziecka trudniej sobie z nim radzi. Nie należy jednak unikać wprowadzania takiego pieczywa dla dzieci, można na początek przygotowywać z nim kanapki 1-2 razy w tygodniu i obserwować reakcje dziecka.
Jak poznać dobre pieczywo dla dzieci
Często kupując pieczywo dla dzieci i dla siebie kierujemy się raczej wyglądem, zapachem i świeżością. A na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Podpowiadamy:
– termin ważności – nie kupujmy pieczywa z długim terminem ważności, ponieważ od razu wiadomo, że dodano do niego choćby substancje antypleśniowe i konserwanty, dzięki którym chleb nie zeschnie się szybko i nie zepsuje;
– polepszacze – sporo wyrobów piekarniczych ma takie dodatki, jak choćby słód jęczmienny, czy słód pszenny (a czasem po prostu cukier) lecytyna sojowa, mąka sojowa, emulgatory – to wszystko, abyśmy sięgnęli po jeszcze jedną świeżą kromkę…
– karmel – oprócz poprawy smaku i zapachu, karmel ma też inną funkcję – przyciemnia pieczywo, dlatego warto pamiętać, że nie każdy ciemny chleb i nie każdą ciemną bułkę upieczono z mąki razowej, często podstawą jest mąka częściowo oczyszczona, a w procesie produkcji dodano karmel, by chleb był ciemniejszy;
– nazwa pieczywa bywa myląca – bułka żytnia może mieć domieszkę mąki pszennej, a chleb na zakwasie może zawierać drożdże – normy spożywcze pozwalają na takie odstępstwa (do 15% mąki pszennej), dlatego najlepsze jakościowo pieczywo żytnie to takie, które w składzie ma tylko mąkę żytnią, sól i wodę.
Tostowe pieczywo dla dzieci
Pediatrzy są zgodni co do tego, że pieczywo tostowe nie może być podstawowym produktem piekarniczym w diecie dzieci. Zbyt dużo dodatków i konserwantów spożywczych, które mają w sobie tosty, powoduje, że nie jest to odpowiednie pieczywo dla dzieci. Tosty to żywność przetworzona, którą powinno się eliminować z jadłospisu na rzecz produktów bardziej naturalnych.
Pieczywo dla dzieci własnej roboty
Coraz więcej osób decyduje się na wypiekanie chleba w domu – w Internecie można znaleźć wiele przepisów o różnym stopniu trudności. Powrót do tradycyjnie pieczonego chleba to przede wszystkim gwarancja naturalności, ale też okazja do wspólnej przygody w kuchni, do czego serdecznie zachęcamy!