Zaczął się sezon, w którym na stołach króluje dynia, a potrwa on – jako że dynia doskonale się przechowuje – nawet do stycznia. Warto korzystać z bogactwa witamin i minerałów wszystkich dostępnych jej odmian, a w szczególności dyni hokkaido.
Znamy wiele odmian dyni. Każda ma inną barwę i wyjątkowy kształt – podłużny, owalny, okrągły. Do najpopularniejszych gatunków należą: dynia zwyczajna, olbrzymia i piżmowa. Najpopularniejsza to dynia polska o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez wyrazistego smaku. Warto jesienią poszukać innych, ciekawych wcieleń, jakie przyjmuje dynia.
Dynia, nazywana królową jesieni, jest idealna dla dzieci, którym można ją podawać już od około ósmego miesiąca życia – na przykład w zupie.
Cenne pestki
Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni. To znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i związków z grupy fitosteroli. Mają jeszcze jedną zaletę. Są doskonałym domowym sposobem na walkę z pasożytami. Zawierają substancję o nazwie piperazyna, która powoduje paraliż pasożytów poprzez uszkodzenie systemu nerwowego. W przeciwieństwie do leków, pestki dyni nie powodują działań niepożądanych, dlatego bez obaw można je podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Świeżo wyłuskane i zmielone pestki można dodać do porannej kaszy lub wymieszać z mlekiem roślinnym lub sokiem bez cukru, a małym dzieciom można je podawać po ukończeniu pierwszego roku, o ile maluch umie dobrze gryźć.
Warto rozejrzeć się po targach i warzywniakach, aby obok wielkich odmian dyni, odnaleźć ich mniejszą siostrę – dynię hokkaido. Hokkaido ma charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę. Jej słodki smak przypomina kasztany, a konsystencja ziemniaka. Jest łatwa w obróbce i dobrze się kroi. Przed pieczeniem czy gotowaniem nie trzeba jej obierać – zmięknie pod wpływem temperatury. Dynia hokkaido, nawet pokrojona, po obróbce w wysokiej temperaturze zachowuje swój kształt, przez co świetnie nadaje się do warzywnych gulaszów. Niestety pestki tej dyni po wysuszeniu są trochę zbyt twarde i za suche.
Dlaczego hokkaido?
Oprócz łatwej obróbki, niewielkich rozmiarów, dynia hokkaido ma jeszcze inne zalety. Jest zasadotwórcza, dzięki czemu świetnie nadaje się w kuracjach odkwaszających organizm. Dynia ta ma właściwości odtruwające i oczyszczające, przez co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby. Jednak jej większą zaletą jest najciemniejszy miąższ, który sprawia, że jest ona najbardziej wartościową dynią. To, co wyróżnia dynię hokkaido, to potężna dawka witaminy A – trochę ponad 100 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna, m.in. dla zachowania dobrego wzroku i odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C. Ze względu na zawartość witamin z grupy B oraz magnezu, fosforu i potasu, spożywanie dyni zaleca się osobom chorym na serce. Ta skarbnica wartości odżywczych zawiera prawie tyle samo beta karotenu co marchew, jednak w przeciwieństwie do tej drugiej, dynia nie kumuluje nadmiernych ilości metali ciężkich.
Zastosowania kulinarne dyni hokkaido są bardzo szerokie. Świetnie nadaje się jako składnik zup, gulaszów, lecza, zapiekanek, tart, a nawet ciasta, kompotów czy dyniowych placków. To uniwersalne warzywo jest doskonałe do przetworów, na przykład dżemów, marynat i kiszonek. Może być także samodzielnym daniem. Odpowiednio przyrządzona z ziołami i masłem to doskonały pomysł na zdrową kolację.