Składniki:
• 4 łyżki zakwasu
• 50 dag mąki żytniej razowej
• 50 dag mąki pszennej (typ 500)
• 400 ml ciepłej wody
• 1 łyżka suszonej żurawiny
• 1 łyżka rozdrobnionych orzechów
laskowych
• 1 łyżka ziaren słonecznika
• płaska łyżka soli
• olej i otręby do posmarowania i oprószenia formy
Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy wodę, sól, zakwas i ziarna. Dosypujemy żurawinę i dokładnie wyrabiamy, by powstało gładkie ciasto. Następnie formujemy bochenek, lekko rolując. Wkładamy do foremki posmarowanej olejem i oprószonej otrębami, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Z reguły odstawiam chleb na noc, by upiec go rano. Wyrośnięte ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 170ºC w piekarniku grzejącym od spodu. Przedtem piekarnik lekko skrapiamy wodą. Dobrze włożyć do pieca dodatkową formę z wrzątkiem. Po wyjęciu z pieca gorący chleb wyjmujemy z formy i pozwalamy mu odpocząć. Woda odparuje, a nam pozostanie pyszne, chrupiące i trwałe pieczywo domowej roboty.