Persymona, marakuja, papaja czy liczi, to egzotyczne owoce, które chociaż ekscytują oryginalnością, budzą obawy przed ich spróbowaniem. Tymczasem owoce te kryją w sobie niezwykły smak oraz właściwości zdrowotne, z których warto korzystać. Sprawdź, dlaczego i jak spożywać te egzotyczne wynalazki.
Persymona
Persymona, zwana też kaki, to pomarańczowe, okrągłe owoce, z wyglądu przypominające pomidory. Warto ją wkładać do koszyka ze względu na niezwykłe bogactwo cennych składników odżywczych. Znajdziesz tu witaminy: A, E, K, B5, B6, B9, C i minerały: sód, potas, wapń, fosfor i magnez. Dodatkowo zawiera błonnik, który obniża ciśnienie i cholesterol oraz wpływa korzystnie na układ pokarmowy, a jest go w persymonie więcej niż w jabłkach. Japońscy naukowcy twierdzą, że wyciąg z owoców kaki jest bardzo skuteczny w hamowaniu rozwoju komórek białaczki, wywołując u nich tzw. apoptozę, czyli śmierć komórki, a efekty są widoczne po 3 dniach kuracji. Ci sami naukowcy zaobserwowali, że jedzenie kaki powoduje obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu oraz cholesterolu LDL, tj. złego cholesterolu.
Miąższ dojrzałego owocu można jeść tak jak kiwi, ma on galaretowatą konsystencję i jest słodki. Świetnie nadaje się na sos, sorbet czy galaretkę. Jędrniejsze owoce można pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki.
Marakuja
Marakuja, znana również jako passiflora lub męczennica, to owoc egzotyczny, o pomarszczonej skórce i pokrywającym nasiona purpurowo-brązowym miąższu. Owoce marakui są bogate w witaminę C, wpływają wzmacniająco na układ sercowo naczyniowy dzięki zawartości polienoli. Te same polifenole i karotenoidy to związki fitochemiczne, które mogą skutecznie neutralizować rozwój komórek nowotworowych. Potwierdzają to amerykańskie badania nad działaniem ekstraktu z żółtych owoców passiflory. Składniki w niej zawarte chronią przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Nasiona marakui zawierają również cenny błonnik, w ilości nawet ponad 64 proc. całości swojej masy, dzięki czemu wspomagają pracę jelit.
W świetle nowych badań marakuja może być skutecznym wsparciem dla osób cierpiących na astmę. Skórka tego owocu zawiera grupę substancji aktywnych, które skutecznie pomagają w łagodzeniu jej objawów. Marakuja, oprócz właściwości przeciwalergicznych, wykazuje również naturalne właściwości przeciwgrzybiczne. Nasiona marakui przynoszą wiele korzyści kosmetycznych, zatrzymując przedwczesne powstawanie zmarszczek, dlatego w wielu pielęgnacyjnych kosmetykach naturalnych można spotkać zarówno ekstrakt z marakui, jak i olejek z jej nasion. Marakuja jest bardzo chętnie spożywana bez jej wcześniejszego przetwarzania, dzięki czemu zachowuje swoje najważniejsze właściwości odżywcze. Marakuja posiada galaretowaty miąższ owocowy, który bez trudu można wyjąć za pomocą łyżki stołowej.
Papaja
Melonowiec właściwy, czyli papaja, to wyjątkowy owoc, który posiada wiele ciekawych właściwości i jest z całą pewnością wart zainteresowania. Owoc przypomina gruszkę, charakteryzuje się żółtozieloną skórką, miękkim, słodkim i soczystym miąższem. W miąższu znajdują się liczne błyszczące, czarne nasionka, zapachem przypominające rzeżuchę.
Papaja jest nie tylko niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, ale jest też bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C (więcej od popularnych cytrusów), witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń. W owocach i liściach papai znajduje się papaina – enzym wykorzystywany w lecznictwie oraz przyśpieszający trawienie produktów białkowych.
Papaja wpływa korzystnie i łagodząco na błonę śluzową żołądka, jest wielce pomocna przy zgadze, wzdęciach i zaparciach. Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny. Zawarty w niej alkaloid karpaina pozytywnie wpływa na wzmocnienie mięśnia sercowego. Papaja jest owocem zasadotwórczym i jej spożycie przyczynia się do odkwaszenia organizmu.
Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne nazywana jest „Owocem Aniołów”. Istnieją liczne doniesienia o antynowotworowym działaniu substancji pochodzących z drzewa papai (np. liści papai). Badacze z Uniwersytetu Florydzkiego wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, które regulują pracę układu odpornościowego, a co za tym idzie, spowalniają wzrost guzów (szyjki macicy, piersi, wątroby, płuc i trzustki). Wykorzystuje się również nasiona papai, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą być stosowane jako środki przeciwzapalne lub przeciwbólowe, a przede wszystkim sprawdzają się w walce z pasożytami jelit. Dawniej nasiona papai były stosowane jako antykoncepcja, gdyż spożywane regularnie zmniejszały liczbę plemników. Należy pamiętać, że nasion papai oraz owoców niedojrzałych nie powinny spożywać kobiety w ciąży, gdyż mogą one powodować trwałe uszkodzenia płodu i poronienia. Przy zakupie powinno wybierać się owoce dojrzałe, czyli wyraźnie pomarańczowe i lekko miękkie, jako że owoce dojrzałe charakteryzują się zwiększonym poziomem składników odżywczych. Spożywając papaję, kroi się ją na pół, a potem z reguły wyjmuje się z niej łyżką pestki (mimo, że są one jadalne). citysex
Liczi
Liczi, nazywane też śliwkami chińskimi, doceniane było już przez chińskich cesarzy i cenione jako środek na wzmocnienie i poprawę nastroju. Dzisiaj wiadomo, że zawarte w liczi polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także podwyższają frakcje „dobrego” cholesterolu HDL.
Liczi zawiera sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Owoc jest bogatym źródłem witaminy C – 100 g dostarcza aż 71,5 mg tej witaminy i niemalże 100 proc. dziennego zapotrzebowania na nią, to więcej niż słynące z niej cytrusy, takie jak cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g). Współczesne badania dowodzą, że liczi to doskonałe źródło antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Liczi jada się głównie na surowo, po usunięciu skórki i pestki. Najlepiej wybierać owoce jędrne, w których skorupka łatwo odchodzi od miąższu. Wnętrze owocu wypełnia słodki, trochę kwaskowaty, soczysty miąższ, którego konsystencja powinna być ścisła, a kolor biały, przezroczysty. Owoce liczi można stosować jako dodatek do sałatek, sałatek owocowych czy deserów. Liczi nadają się również jako podstawowy składnik dżemów, soków i kompotów.