Składniki:
- szklanka ciecierzycy namoczonej przez noc
- drobno poszatkowany pęczek koperku
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- czubata łyżeczka zmielonych ziarenek kolendry
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
[dropcap style=”round”]Sos na bazie tahini[/dropcap]
- 1/4 szklanka pasty tahini
- sok z połowy limonki lub 1/3 cytryny
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- około 1/3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- poszatkowana natka pietruszki do przybrania
Namoczoną ciecierzycę odsączamy z wody i mielimy w robocie kuchennym z pozostałymi składnikami (poza olejem) z dodatkiem takiej ilości wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji podobnej jak na placki ziemniaczane.
Z masy formujemy placuszki lub kulki. Smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu (jeżeli będzie za zimny, to falafele będą tłuste; w za gorącym spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe). Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu.
Sos na bazie tahini: do miseczki wlewamy pastę tahini, sok z limonki i kmin rzymski. Całość mieszamy, wlewając powoli wodę aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji przypominającego gęstą śmietanę. Dodajemy sól i pieprz. Sprawdzamy, czy smak jest zrównoważony, w razie potrzeby dodajemy trochę soku z limonki lub cytryny.
Podajemy posypany natką pietruszki z falafelami lub grillowanymi warzywami.