Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników szkolnych stołówek – takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie. Dodatkowo w ramach projektu, każda z placówek otrzymała specjalny box, ze sprzętem kulinarnym umożliwiającym prowadzenie warsztatów kulinarnych, we własnym zakresie.
Pomysł powstania fundacji zrodził się 5 lat temu, jako odpowiedź na rosnącą potrzebę edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży. Od tej pory „Szkoła na widelcu” działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach oraz uczy jak jeść nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Za sukcesem inicjatywy stoi zespół Fundacji, który tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktyki. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę – uczą się skąd pochodzą produkty i jak się je uprawia. Dodatkowo, ćwiczą umiejętność pracy zespołowej i zachowania przy stole. Dzięki szkoleniom „Szkoły na widelcu” wiedzę zdobywają nie tylko dla dzieci, ale również osoby z ich kulinarnego otoczenia – rodzice, nauczyciele czy personel szkolnych i przedszkolnych kuchni.
Działania Fundacji można śledzić na bieżąco poprzez Facebooka: https://www.facebook.com/Szkola.na.widelcu?ref=hl