Zbieranie grzybów to nie tylko przyjemność i dostarczanie sobie walorów smakowych na talerzu. Włączenie grzybów – zarówno pieczarek, leśnych, jak i tych bardziej egzotycznych do codziennej diety, przyniesie twojemu organizmowi sporo korzyści.
Wielu tradycyjnych polskich potraw nie można zrobić bez ich dodania, ponieważ grzyby w naszej kuchni obecne były od zawsze, dodając smaku wielu potrawom. Wszystko dlatego, że w zawierają składniki aromatyczne oraz substancje związane z odczuwaniem piątego smaku zwanego umami.
Oprócz wyjątkowego smaku grzyby są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Świeże grzyby zawierają średnio od 15 do 40% białka o strawności i przyswajalności 60–90%, czyli podobnej do mięsa, ale niższej od niego wartości kalorycznej. Grzyby stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich frakcje celulozy, ligniny, chityny, chitozanu, oraz B glukanu, którym zawdzięcza się działanie obniżające poziom cholesterolu, przeciwnowotworowe oraz stymulujące układ odpornościowy. Szczególnie cenne są B glukany występujące w boczniakach ostrygowych. Grzyby to jedyne wegańskie źródło witaminy D, choć występuje ona tam w formie D2, a nie w lepiej przyswajalnej formie D3. Kurki, borowiki i podgrzybki w diecie wegetarian, jak również w strefach klimatycznych o mniejszym nasłonecznieniu, stanowią niedoceniane źródło witaminy D (100 g grzybów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Grzyby to także źródło bata karotenu, przeciwnowotworowego likopenu, którego porównywalne ilości znajdują się w pomidorach czy papryce. W grzybach nie brakuje witamin z grupy B. Zawierają też magnez, wapń, siarkę, mangan, chrom, żelazo i kobalt.
Grzyby, w przeciwieństwie do wielu składników codziennej diety, mają właściwości alkalizujące. Komponując dietę, która ma dopomóc w odkwaszeniu organizmu, warto pamiętać o tych produktach.
Niedocenione pieczarki
Nie tylko grzyby leśne są źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pieczarki to naprawdę bogate źródło witaminy, której niedobory są prawdziwą plagą w naszej strefie klimatycznej. Warto sięgać po te grzyby, w których produkcji Polska jest prawdziwym liderem. Szacuje się, że co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że pieczarki mają sporo i zalet, m.in.:
• Zapobiegają nowotworom
• Zwiększają odporność organizmu
• Obniżają poziom trójglicerydów
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie na Florydzie wykazały, że codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i zdolności samonaprawcze organizmu – jest to zasługa, m.in. selenu. Ten składnik mineralny wpływa na zwiększenie się liczby przeciwciał, a także hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych.
Grzyby chińskie
Mieszkańcy dalekiego wschodu, m.in.: Chin, Japonii czy Korei posiadają szeroką wiedzę na temat leczniczych właściwości grzybów, którą wykorzystują w tradycyjnej medycynie chińskiej od około 7 tysięcy lat, a współczesna medycyna i farmacja wykorzystuje te właściwości grzybów do produkcji antybiotyków, statyn, przeciwutleniaczy i wielu innych leków.
Najbardziej znane grzyby chińskie to Reishi, Shiitake czy Maitake. Smak Reishi jest słodki, czasami lekko gorzki. Grzyby te mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i mają korzystny wpływ na serce, płuca oraz wątrobę, wzmacniają nerki i zwalczają kaszel. Unikatowe właściwości grzyba Shitake umożliwiają odzyskanie sił i witalności organizmu, wzmacniają system odpornościowy. Udowodniono jego działanie lecznicze w przypadku takich chorób jak: nowotwory, choroby serca, nadciśnienia, otyłości. Shiitake ma korzystne działanie w przypadku kamicy woreczka żółciowego, wrzodów, zaparć oraz silne działanie antybakteryjne. Według badań laboratoryjnych, Shiitake zapobiega rozmnażaniu się w tkankach wirusa HIV. Grzyb ten stosowany jest w cukrzycy jako środek obniżający poziom cukru. Innym grzybem, znanym w Polsce jako żagwica listkowata, jest Maitake. Są to łagodne w smaku grzyby skutecznie regulujące ciśnienie krwi, a także poziom cukrów i lipidów. Coraz częściej naukowcy przekonują, że pomaga on także w walce z otyłością. Podobnie jak wiele grzybów leczniczych, stosowany jest również w leczeniu raka i AIDS.
Grzyby w diecie dziecka
Dzieci nie powinny jeść grzybów zbieranych w lesie, bo ryzyko związane z ewentualnym zatruciem i jego konsekwencjami jest zbyt duże. Grzyby mimo swoich walorów zdrowotnych są też ciężkostrawne. Dzieci są szczególnie narażone na przykre objawy po grzybowej uczcie, dlatego wielu ekspertów radzi, by w ogóle nie podawać dzieciom grzybów. Dzieci do trzeciego, a według części specjalistów aż do czwartego roku życia, w ogóle nie powinny jeść grzybów! Zakaz dotyczy również osób uczulonych na nie. Starsze dzieci niech traktują je raczej jako przysmak, niż pożywienie, czyli jedzą rzadko i w niewielkich ilościach.