Jesień obfituje w sezonowe owoce, które są świetną bazą dla pysznych deserów. Jabłka, śliwki, orzechy czy dynia to zdrowe i smaczne dary jesieni, które w postaci zdrowych deserów polubią wszystkie dzieci.
Śliwki to idealny składnik jesiennego deseru. Przez długi czas królują w różnej postaci na naszych stołach, a sezon na nie kończy się nawet pod koniec października. W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Z ich udziałem przygotujemy ciasta, dżemy czy knedle. Proponujemy prosty, szybki i zdrowy deser, czyli crumble – owoce zapiekane pod kruszonką. Deser super szybki w wykonaniu, zaś efekty przerosną wszelkie oczekiwania.
Śliwki pod orkiszową kruszonką
Składniki:
• 500 g śliwek bez pestek
• 100 g mąki orkiszowej
• 50 g płatków migdałowych lub migdałów
• 100 g masła,
• 100 g ksylitolu
• cynamon.
Przygotowanie:
Śliwki pokrój w ćwiartki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp cynamonem. Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, ksylitol, masło i płatki migdałowe lub migdały. Wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki. Kruszonkę wysyp na śliwki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce. Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru.
Dyniowe pancakes
Pancakes, czyli puszyste amerykańskie naleśniki z dodatkiem puree z dyni sprawi, że placki nabiorą pięknego koloru i wyrazistego smaku. Pancakes można podawać na różne sposoby i wykorzystać wszelkie rodzaje dyni. Posypane ulubionymi dodatkami – orzechami włoskimi, migdałami lub polane syropem klonowym, to idealne danie na jesienne śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
• 1 szklanka mąki
• 3/4 szklanki puree z dyni
• 1/2 szklanki mleka roślinnego
• 1 jajko
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki ksylitolu
• 1 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• olej do smażenia
• do podania: syrop klonowy lub cynamon
Przygotowanie
Dynię pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku przez 15 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na purée.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, sodę, ksylitol i przyprawy. Dodajemy jajko, mleko, puree z dyni, olej i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy niewielkie placki. Smażymy je z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe pancakes posypujemy cynamonem i ulubionymi orzechami lub polewamy syropem klonowym.
Budyń jaglany z jabłkami
Składniki na budyń:
• 150 g kaszy jaglanej
• 180 g mleczka kokosowego
• szklanka wody
• 2 łyżki ksylitolu
• szczypta soli
Przygotowanie budyniu:
Kaszę jaglaną gotujemy ze szklanką wody, 1/2 szklanki mleczka kokosowego i szczyptą soli pod przykryciem przez ok 10 min. Następnie odstawiamy pod przykryciem, żeby kasza wchłonęła resztę płynu. Gdy napęcznieje, dodajemy resztę mleczka kokosowego i ksylitol. Wszystko blendujemy na gładką masę. Budyń podajemy z jabłkowym musem na ciepło.
Przygotowanie musu:
Jabłka wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie, następnie blendujemy na gładki mus. Dosładzamy ksylitolem lub miodem, jeśli to konieczne.