Nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem czasami warto zjeść obiad bez mięsa. Dlatego oto propozycja przepisu na kotleciki z jajek.
Składniki na kotleciki z jajek:
- 6 jajek (L) ugotowanych na twardo
- 1 jajko (surowe)
- 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotlecików
- pęczek szczypiorku
- 1/4 łyżeczki soli
- Pieprz świeżo mielony
- Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Jaja gotujemy na twardo (ok.7 – 8 min od chwili zagotowania). Studzimy, obieramy ze skorupek.
- Szczypiorek myjemy, siekamy.
- Do malaksera wrzucamy: jajka ugotowane, jajko surowe, tartą bułkę (2 łyżki) szczypiorek, sół i pieprz. Siekamy dokładnie, ale niezbyt długo. Składniki muszą się wymieszać aby powstała jednolita masa z widocznymi kawałkami białek i szczypiorku.
- Na talerz wysypujemy tartą bułkę, z masy jajecznej formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, układamy kotleciki z jajek na gorącym tłuszczu i smażymy do zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy płomień, dodajemy łyżeczkę masła, przykrywamy patelnię i tak dusimy kotleciki przez ok. 15 min.
———————————————–
[dropcap style=”round”]POLECAMY![/dropcap]