W weekend 3-4 grudnia hol główny Arkadii zamienił się w radosną strefę Mikołajek. Na dzieci czekały warsztaty, konkursy, św. Mikołaj, a świątecznym animacjom towarzyszyły pokazy kulinarne prowadzone przez gwiazdy telewizji.
Tematem przewodnim tegorocznych Mikołajek w Arkadii były kulinaria. Klienci – mali i duzi – mieli okazję zobaczyć na żywo gotujące gwiazdy. W sobotę pokaz live cookingu przeprowadził Pascal Brodnicki, a w niedzielę swoim gotowaniem podzielił się Adam Kozanecki – finalista 4. edycji programu MasterChef. Dzieci szczególnie zainteresowały kulinarne popisy młodszych mistrzyń kuchni znanych z telewizji: swoje umiejętności prezentowały Luiza Baaziz i Natalia Paździor – uczestniczki programu MasterChef Junior. Goście arkadyjskich Mikołajek mieli więc szansę zainspirować się i przenieść część kulinarnych rozwiązań do swoich domów, gdzie już wkrótce będą szykować potrawy świąteczne.
Oglądając pokazy kulinarne, dzieci mogły wziąć udział w kreatywnych warsztatach. Z pomocą Śnieżynek tworzyły jadalne kartki świąteczne, dekorowały świąteczne kubki, brały udział w świątecznych quizach i konkursach z nagrodami. W niedzielę na uczestników zabawy czekała świąteczna fotobudka. Przez cały weekend w Arkadii można było spotkać Świętego Mikołaja, który chętnie robił sobie zdjęcia z najmłodszymi i rozdawał smakołyki.
Kulinarne Mikołajki były zapowiedzią nowej strefy gastronomicznej – Dining Plaza – która zostanie zainaugurowana w Arkadii latem 2017 roku.