Babeczki idealne na drugie śniadanie lub do zabrania ze sobą na spacer. Są wilgotne i niezbyt słodki. Robi się je bardzo prosto i szybko. Bez użycia miksera, wystarczy jedynie miska i widelec. Oto przepis na muffinki bananowo czekoladowe.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka (L)
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliow
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.
Formę do muffinek, wyłożyć papierowymi papilotkami, lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Mąkę, proszek, sodę i kakao, połączyć, przesiać.
W misce rozgnieść banany (ja robię to wałkiem do ziemniaków).
Wlać olej i dokładnie wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką lub widelcem.
Ciastem napełnić foremki. Piec 15-20 min (do suchego patyczka), czas zależy od wielkości papilotek, większe pieczemy ok. 20 min.
Wyjąć i studzić na kratce.
Zimne muffinki można przechowywać w szczelnym pudełku do 3 dni. Najsmaczniejsze są następnego dnia po upieczeniu.
[dropcap style=”round”]Polecamy bloga autorki[/dropcap]