Zastanawiasz się od czego rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Na początek warto pomyśleć o posprzątaniu tego co niepotrzebnie i latami gromadziło się w organizmie. Każdego dnia atakowani jesteśmy przez: zanieczyszczenia powietrza, promieniowanie, pestycydy, konserwanty, dodatki do żywności itp. Pokarm, który spożywamy poddawany jest różnym procesom fizyko-chemicznym, przez co ma obniżoną naturalną wartość biologiczną. Spożywanie takiego pokarmu upośledza samooczyszczanie organizmu z toksyn.
W oczyszczeniu organizmu pomocne są – cieszące się coraz większą popularnością – diety. W trakcie takich kuracji z organizmu w naturalny sposób usuwane są toksyny, złogi, obumarłe lub chore komórki, zgromadzone zapasy tłuszczu. Dzięki temu organizm pozbywa się wszystkiego, co jest zbędne, zatruwa go, obciąża układy wewnętrzne i niejednokrotnie prowadzi do chorób.
Dieta oczyszczająca to nic innego jak post, który był znany i praktykowany we wszystkich cywilizacjach, ponieważ dawał szansą na naturalne posprzątanie i wydalenie zgromadzonych zanieczyszczeń. Istnieje co najmniej kilka rodzajów diet oczyszczających. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się dieta warzywno-owocowa. Skuteczność diety i coraz większe zainteresowanie naturalnymi metodami leczenia doprowadziły do poszerzenia oferty kilku ośrodków wypoczynkowych w Polsce o wczasy zdrowotne z dietą warzywno – owocową.
Czym jest dieta warzywno – owocowa?
Dieta warzywno owocowa to głodówka lecznicza, oparta na spożywaniu wyłącznie wybranych warzyw i owoców. Główną jej cechą jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne (600-800 kalorii dziennie), co uruchamia odżywianie wewnętrzne, polegające na tym, że organizm zaczyna korzystać z własnych zapasów. W pierwszej kolejności trawi on nadmiar tkanki tłuszczowej oraz chore, zniszczone i zmutowane tkanki. W ten sposób sam się leczy. Zrzucone kilogramy są tylko efektem ubocznym diety. Dieta przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, które mogą być przyczyną groźnych chorób. Celem diety jest również przywrócenie równowagi wewnętrznej organizmu. Skuteczność diety potwierdzają badania naukowe. Grupa amerykańskich badaczy z Uniwersytetu w Madison pod kierownictwem prof. Richarda Weindrucha opisuje, że restrykcje kaloryczne przywracają aktywność nieczynnym genom oraz enzymom, które są „produktem” genów. Przywrócenie tej aktywności uruchamia regenerację, sprzyja odmłodzeniu, hamowaniu nowotworów i przedłużeniu życia.
W Polsce dieta warzywno – owocowa nazywana jest dietą dr Ewy Dąbrowskiej od nazwiska lekarki, która opracowała zasady głodówki działającej leczniczo na organizm i z powodzeniem stosuje ją u swoich pacjentów.
Dietę warzywno-owocową można przeprowadzić samemu w domu, chociaż wymaga to sporo wysiłku.
„Do jej wprowadzenia trzeba się przygotować, aby nie poddać się w trakcie jej trwania z braku pomysłów na urozmaicone posiłki”– mówi Pani Antonina Gos – pedagog, propagatorka zdrowego żywienia.
Znamy tę dietę i stosujemy z mężem regularnie od wielu lat. Jesteśmy z zdrowi. Przed laty dieta pomogła mi pozbyć się przykrych dolegliwości, dzisiaj jest to dla mnie profilaktyka w walce z nowotworem, na który chorowała moja mama – mówi pani Antonina od lat stosująca tę formę oczyszczania organizmu.
Zasady diety
Dieta warzywno – owocowa składa się wyłącznie z roślin nisko skrobiowych i niskocukrowych takich jak na przykład: marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuł, cebula, por, czosnek, dynia, kabaczek, ogórki, pomidor, papryka, sałata, natka pietruszki, zioła. Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce. Są nimi: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.
Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych.
Wśród napojów poleca się picie: wody, wyciskanych soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie można spożywać innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.
Czas kuracji dietą warzywno-owocową zależy od stanu zdrowia i silnej woli stosującego. Zwykle trwa od 2 – 6 tygodni. Ilość spożywanych pokarmów jest dowolna. Po kilku dniach znika uczucie głodu co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów. Najtrudniejszym etapem tej kuracji jest kilka pierwszych dni. Wtedy można odczuwać osłabienie, głód oraz ból głowy. Są to typowe objawy kryzysu ozdrowieńczego i wynikają z uwalniania się do krwi rozpuszczalnych w tłuszczu toksyn. Jeśli nie przerwie się kuracji to po 2-3 dniach dolegliwości te same ustępują.
Dla kogo dieta?
Dietę warzywno owocową mogą stosować osoby zdrowe, które chcą uniknąć chorób cywilizacyjnych. Z kuracji mogą skorzystać osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, nadciśnieniem, miażdżycą, lecz także skarżące się na różne dolegliwości, np. częste infekcje na tle bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym, a także z dokuczliwymi objawami alergii . Dietę mogą stosować osoby z przewlekłymi chorobami zapalnymi: nawracającymi infekcjami migdałów i zatok, reumatoidalnym zapaleniem stawów, astmą oskrzelową, chorobą wrzodową, przewlekłym zapaleniem wątroby.
Dieta wykorzystywana jest w leczeniu pacjentów z chorobami zwyrodnieniowymi stawów, zaćmą, parodontozą, łuszczycą,
Diety dr Dąbrowskiej nie mogą stosować osoby chore na:
- niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona),
- depresję
- gruźlicę
- chorobę nowotworową w stadium zaawansowanym
- nadczynność i niedoczynność tarczycy
Diety nie mogą stosować kobiety w ciąży i w trakcie karmienia piersią, dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, a także osoby przyjmujące leki hamujące układ immunologiczny (np. hormony sterydowe czy cytostatyki).
Po zakończonej kuracji dietą warzywno – owocową zaleca się żywienie pełnowartościowe, oparte na naturalnych, nie oczyszczonych przemysłowo pokarmach pochodzenia głównie roślinnego i wprowadzenie na stałe zwyczaju postu na warzywach i owocach nie częściej jednak niż 2 razy w roku.