Chciałabyś, ale boisz się? Bo trudne, bo czasochłonne, bo nie dasz rady? Bzdura. Przygotowanie lodów zajmuje góra pół godziny. Potem przez kilka godzin robią się same. A ty masz pyszne domowe lody – Takie, jak lubisz.
Przed wyciągnięciem garów zrobiłam research. Przekartkowałam książki, pogrzebałam w internecie i pożałowałam, że w ogóle zaczęłam szukać. Bo: „Po wstawieniu do zamrażarki lody należy mieszać co godzinę, żeby nie zostały w nich wyczuwalne kryształki lodu”. Według innego autora lody „należy zostawić w spokoju i nie zbliżać się do lodówki przez następne sześć godzin”. Gdzieś doczytałam, że trzeba „dołożyć do lodów dużo soli, gdyż ta zapobiega krystalizacji”. Z mikserem w jednej i miską w drugiej ręce brnęłam dalej. Ubij porządnie białka. Nie, wyrzuć białka, bierz do lodów tylko żółtka. Ubij śmietankę. Nie wolno ubijać śmietanki! Przed dodaniem wszystkie produkty obowiązkowo w temperaturze pokojowej. A gdzie tam! Tylko schłodzone!
Happiness is easy
Zwariowałam. To jak zrobić te lody? Wyciągnęłam podstawowe składniki i zaczęłam wszystko od nowa. Tu śmietanka, tam jajka, do tego kakao, trochę czekolady i masło orzechowe. Truskawki wepchnęłam do zamrażarki, żeby po godzinie zrobić z nich lody w pięć minut. Niemożliwe? Proszę Państwa, oto tak zwane lody na czuja. Domowe – najlepsze, jakie do tej pory jadłam. Bez maszyny, bez udziwnień, bez nadmiaru cukru i gotowania.
Zacznijmy od podstaw
Co będzie potrzebne? Podstawowe składniki: śmietana kremówka (30 lub 36 proc. – im tłustsza, tym lepsza), jajka, cukier i/lub cukier puder (może być zamiennik cukru, syrop z agawy lub miód), niesłodzone mleko skondensowane i ulubione dodatki smakowe: kakao, czekolada, owoce, orzechy, pełnoziarniste ciasteczka. I mascarpone.
Ogólne zasady przygotowywania domowych lodów
• Im więcej puszystych i ubitych składników (śmietanki, białek, żółtek, mleka), tym lepiej – dzięki temu lody po zamrożeniu będą aksamitne i kremowe.
• Tak, musisz użyć tłuszczu. Czy to w postaci kremówki, czy mascarpone. Po prostu w lodach musi być trochę tłustego nabiału lub tłuszczu roślinnego.
• Lody w metalowej misce schłodzą się szybciej niż w plastikowym pojemniku. Taką miskę dobrze jest też zmrozić jeszcze przed przygotowaniem lodów.
• Mieszanka „urośnie” podczas mrożenia. Pamiętaj, aby nie wypełniać pojemnika po brzegi, ale zostawić trochę wolnego miejsca.
• W zależności od sposobu przygotowania czas oczekiwania na lody to 2-8 godzin.
Lody cytrynowe
Najbardziej puszyste w konsystencji. Lekkie, delikatne i orzeźwiające. Cytrynę można zastąpić innymi dodatkami, używając wtedy też mniej cukru.
Skadniki na 4 porcje:
250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą cukier puder oraz sok z cytryny. W drugiej misce ubij na sztywno kremówkę ze szczyptą soli, śmietana musi być dobrze schłodzona, a miska sucha i nietłusta. Połowę kremówki delikatnie (szpatułką lub szeroką łyżką) wmieszaj do masy cytrynowo-cukrowej. Po połączeniu ostrożnie przełóż drugą część śmietany i zmieszaj ją z gotową masą. Przelej całość do szczelnie zamykanego pojemnika i schładzaj przez kilka godzin.
Lody z masem orzechowym
Skadniki na 4 porcje:
2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
szczypta soli
1 puszka (450 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
cukier puder – do smaku (można zastąpić płynnym miodem)
6 dużych łyżek niesłodzonego masła orzechowego
2 duże garście orzechów ziemnych posiekanych na mniejsze kawałki
ewentualnie ulubione dodatki: pokruszone pełnoziarniste ciasteczka, wiórki kokosowe, groszki czekoladowe
Przygotowanie:
Kremówkę ubij ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj masło orzechowe z mlekiem skondensowanym oraz cukrem pudrem. Dosłódź według upodobań, pamiętając, że kremówka nie jest dosłodzona. Delikatnie dodaj połowę ubitej śmietany do masy orzechowej, wymieszaj szpatułką. Następnie ostrożnie wmieszaj drugą część śmietany i spróbuj – jeśli lody będą za mało słodkie, dosyp trochę cukru lub wlej miód. Na końcu wrzuć ulubione dodatki: orzechy, czekoladę, bakalie, ciasteczka, i powoli zamieszaj, żeby równomiernie się rozłożyły. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Czekoladowe semifreddo
Skadniki na 4 duże lub 6 maych porcji:
250 g sera mascarpone
4 jaja (ubijamy żółtka osobno, białka osobno)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki niesłodzonego kakao
szczypta cynamonu (wersja dla dorosłych: łyżeczka espresso)
1 tabliczka gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie:
Białka ubij na puch mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodaj dwie łyżki cukru i kontynuuj ubijanie, aż białka będą gęste i lśniące. W drugiej misce ubij żółtka z pozostałymi dwiema łyżkami cukru, aż staną się puszyste i niemal białe. Do mascarpone wrzuć cukier puder, kakao oraz cynamon. Wymieszaj trzepaczką, aby pozbyć się grudek sera. Dodaj pianę z ubitych żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką, a następnie pianę z białek. Wymieszaj szpatułką jeszcze delikatniej. Można dosłodzić mieszankę, jeśli będzie za mało słodka. Dorzuć posiekaną gorzką czekoladę i ostrożnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą. Przelej masę, przykryj drugim kawałkiem folii i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody truskawkowe w 5 minut
Błyskawiczne lody, które można zrobić nie tylko z truskawek. Świetnie nadają się też banany, świeże figi, ugotowana marchewka pokrojona na małe kawałki, kiwi, brzoskwinie, morele, owoce leśne, melon – wszystkie mięsiste owoce. Muszą być słodkie i dojrzałe, bo dzięki temu można je dosłodzić mniej lub wcale. Po zmiksowaniu lody mają delikatną konsystencję, idealną dla młodszych dzieci jako deser lodowy, a dla dorosłych jako deser fitness. Jeśli chcesz mieć stałe lody, po zmiksowaniu włóż pojemnik jeszcze na kilka godzin do zamrażarki.
Skadniki na 1 porcję:
miseczka dojrzałych truskawek (im bardziej dojrzałe i słodkie, tym mniej trzeba będzie dodać do lodów cukru lub miodu)
2 duże łyżki mascarpone, jogurtu greckiego lub bałkańskiego (ważne, żeby był gęsty)
dla osłody: cukier puder lub miód
Przygotowanie:
Truskawki umyj, porządnie osusz i usuń szypułki. Owiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 1-2 godziny, aż będą całkowicie zamrożone. Po tym czasie wrzuć je do blendera, zalej jogurtem, dosłódź do smaku.