Przepis, który jest odpowiedni zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację – Placki bananowe z truskawkami.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mleka (2%)
- 1 jajko
- 1 bardzo dojrzały banan
- 4-5 truskawek na niewielkie kawałki
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- Olej lub klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania placków bananowych z truskawkami:
1. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
2. W misce połączyć mąkę, cukier i sól, wlać mleko, dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby nie było w cieście żadnych grudek.
3. Do ciasta dodać jajko i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić rozgniecionego banan i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wrzucić pokrojone truskawki, zamieszać delikatnie.
4. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane
5. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką małe placuszki, smażyć po 2-3 min z każdej strony na średnim ogniu.
6. Usmażone placki bananowe z truskawkami odkładać na na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
[dropcap style=”round”]Polecamy bloga autorki[/dropcap]