Lekkie, letnie śniadanie dla dużych i małych. Placuszki z serem ricotta podajemy ciepłe z sezonowymi owocami.
Składniki:
- 110 g sera ricotta
- 2 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko (M)
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
W średniej miski włożyć serek ricotta, rozluźnić go energicznie mieszając. Dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać.
Wsypać mąkę i sól i ponownie dokładnie wymieszać, powinna powstać dość gęsta jednolita masa, bez grudek.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub masła klarowanego, kiedy tłuszcz będzie gorący zmniejszyć płomień do średniego. Na patelnię kłaść placuszki (najlepiej łyżką do zupy).
Smażyć po ok. 2-2,5 min z każdej strony, do zrumienienia.
Można patelnię przykryć po przewróceniu placków na drugą stronę.
Czas smażenia zależy od gęstości ciasta i grubości placuszków.
Podajemy ciepłe ze świeżymi owocami, delikatnie posypane cukrem pudrem.
[dropcap style=”round”]Polecamy bloga autorki! [/dropcap] – kuchniadoroty.pl