Na polach właśnie pojawia się niedoceniana roślina, która nadal traktowana jest jako uciążliwy chwast. Warto docenić rodzimą, darmową super żywność i przekonać się do korzyści, jakie oferuje nam pokrzywa. Sok z niej zrobiony nie tylko dostarcza cenne składniki odżywcze, ale też pomoże w oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Pierwsza pokrzywa, która właśnie teraz pojawia się na polach, zawiera najwięcej wartościowych substancji dla naszego organizmu, dlatego warto zaplanować wolny czas, aby wybrać się w rejony oddalone od ruchliwych dróg na zbiory tej wyjątkowej rośliny. Pokrzywa od setek lat znana jest ze zdrowotnych właściwości. Jej liście i korzeń zawierają: żelazo, krzem, wapń, mangan, potas, miedź, witaminy: C, B i K oraz prowitaminę A (karoten), a także garbniki, chlorofil, fitosterole i flawonoidy.
Wzmocnienie
Medycyna ludowa zaleca, żeby przy wiosennym zmęczeniu pić każdego dnia sok ze świeżo zerwanych pokrzyw. Dzisiaj wiadomo, dlaczego. Sok z pokrzywy to prawdziwa skarbnica aktywnych związków wzmacniających organizm. Pokrzywa jest szczególnie ceniona za zawartość żelaza, które nie ustępuje tym dostępnym w aptekach preparatom w krwiotwórczym działaniu przy leczeniu anemii, przy krwawieniach, w stanach osłabienia, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Oczyszczanie
Pokrzywa skutecznie wypłukuje toksyny z organizmu i od dawna uważana jest za roślinę ,,czyszczącą krew”. Częściowo jest to zasługą obecnego w jej liściach chlorofilu – uznawanego za substancję wspierającą walkę z wolnymi rodnikami. Związki zawarte w pokrzywie oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Na tym nie kończy się oczyszczające działanie pokrzywy. Usuwa ona nadmiar kwasu moczowego, dlatego wykorzystuje się ją w leczeniu dny moczanowej. Oczyszcza górne drogi oddechowe z flegmy oraz zatoki. Wiadomo też o właściwościach oczyszczających nerki – pokrzywa zapobiega tworzeniu się piasku nerkowego i kamieni nerkowych.
To nie wszystkie jej zalety. W pokrzywie stwierdzono czynniki pobudzające wytwarzanie interferonu, który stymuluje układ odpornościowy do działania i wzmacnia odporność zdrowych komórek na wirusy. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i jest wykorzystywana przy leczeniu i profilaktyce cukrzycy. Ma też doskonały wpływ na układ trawienny. Regularne wykorzystywanie pokrzywy poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii i zapobiega tworzeniu się wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Sok z pokrzywy
Jednym z niedocenionych źródeł składników odżywczych jest robiony z pokrzywy sok. Jego skład jest wyjątkowy, ponieważ zawiera żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Warto go wprowadzić do diety nie tylko wtedy, gdy morfologia pokazuje niski poziom żelaza. Znajdziemy w nim także wapń, fosfor, siarkę, potas, potas, jod, sód oraz witaminy: A, K, B2, C.
Na wzmocnienie zaleca się (szczególnie teraz, w okresie zmęczenia wiosennego) picie co dzień soku ze świeżych liści pokrzywy. Aby wzmocnić organizm, wystarczy picie przed śniadaniem dwóch łyżek soku przez okres dwóch tygodni. Przy niedoborze żelaza zaleca się 3 łyżki dziennie. Dla poprawienia smaku i przyjemności picia, można rozcieńczyć sok (1 łyżka na pół szklanki ciepłej wody – nie gorącej!) i dodać łyżkę miodu i cytrynę. Po kuracji należy zrobić przerwę w przyjmowaniu soku około 1-3 tygodni.
Odtruwający sok można przygotować w wyciskarce lub sokowirówce ze świeżych łodyg i liści pokrzyw. Przy braku wyciskarki, świeże ziele trzeba zmielić przez maszynkę i zalać do połowy przegotowaną wodą. Przykryć i odstawić na osiem godzin. Następnie odcedzić, a z masy roślinnej wycisnąć sok. Wyciśnięty sok należy przechowywać w ciemnym szklanym naczyniu w lodówce.
Herbata z pokrzywy
Z niewielkiej ilości pokrzywy warto zaparzyć herbatkę pokrzywową. Przyrządzona z cytryną, osłodzona ksylitolem, miodem lub melasą smakuje wyśmienicie. Większą ilość pokrzywy można wysuszyć, aby w zimie cieszyć się jej smakiem. Herbatę z pokrzywy najlepiej pić na czczo każdego dnia.
Napój pokrzywowo – miętowy
Z pokrzywy można zrobić pyszny napój. Do urządzenia miksującego (np. Thermomix) wrzuć po garści liści pokrzywy, liści mięty, kilka kostek lodu, obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, ksylitol, miód lub melasę. Można dodać natkę pietruszki (napój jest jeszcze smaczniejszy). Wszystko zmiksować na klarowny napój. Chociaż zielony, to wyjątkowo smaczny i słodki smakuje również dzieciom.
To się je – pomysły na dania z pokrzywą
Dawniej pokrzywa traktowana była jako pożywienie głodowe i jedzona była na przednówku, gdy brakowało warzyw. Dzisiaj, znając jej cenne właściwości, można ją wiosną wykorzystać w kuchni na wiele sposobów:
• zupa pokrzywowa – kilka dużych garści młodych liści pokrzywy dokładnie opłucz, przelej wrzątkiem, odsącz, a potem uduś na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie uduszoną pokrzywę zmiksuj i dodaj do wywaru z włoszczyzny (w proporcji pół na pół). Wszystko ugotuj i zagęść mąką. Zupę najlepiej przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem;
• duszona z czosnkiem na oliwie – jako dodatek do makaronu (lub mix ze szpinakiem)
• jako dodatek do jajecznicy czy placków ziemniaczanych;
• składnik sałatek wiosennych (należy wcześniej sparzyć pokrzywę, aby pozbyć się „mikrożycia” na jej liściach);
• drobno pokrojona – jako dodatek do kanapki.