Największe zalety pomidorów? Smak, aromat, wartości odżywcze i wszechstronne zastosowanie.
Wszystko to gwarantują produkty pomidorowe Łowicz – pomidory w puszce, przeciery pomidorowe i koncentraty doskonale nadają się do zup oraz dań wymagających pomidorowej bazy. Można z nich przygotować smakowite przekąski i sałatki, aromatyczne sosy lub pyszne zupy, by wydobyć w ten sposób wszystko to, co najlepsze w pomidorach.
Pomidory w puszce – najlepsza alternatywa dla koncentratu
Poza samodzielnie przygotowanymi przetworami, pod ręką warto zawsze mieć gotowe przeciery i pomidory w puszkach. Do wyboru są pomidory krojone bądź w całości – można je długo przechowywać w spiżarni, zanurzone są w naturalnym soku, dzięki czemu pomidorowe specjały przygotujemy nawet poza sezonem letnim, gdy pomidory nie mają tak intensywnego smaku.
Ponadto pomidory w puszkach Łowicz pozbawione są skórek – błyskawicznie, tuż po otwarciu przygotujemy z nich dipy lub pyszne przekąski z dodatkiem bazylii, oregano i innych ulubionych ziół.
Zapiekanki, tarty czy sos spaghetti – uzyskają w ten sposób naturalny, pomidorowy smak. Nawet niewielka ilość smakowitych pomidorów z puszki dodana do potrawy zamiast koncentratu – nada daniom niepowtarzalnego charakteru, zupełnie tak, jakby przetarło się pomidory tuż przed przygotowaniem dania. Poniżej prosty przepis na pyszne spaghetti ze szpinakiem i pomidorami z puszki Łowicz:
Składniki:
Makaron spaghetti (300 gram)
Pomidory w puszce Łowicz
Szpinak – świeży lub mrożony
Dwie łyżki śmietany, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oliwy lub oleju
Przygotowanie: cebulę i czosnek podsmażamy do zarumienienia, dodajemy pomidory z puszki Łowicz, gotujemy 5 minut. Dodajemy liście szpinaku, gotujemy 3 minuty. Do sosu dodajemy dwie łyżki śmietany, wcześniej ugotowany makaron i mieszamy.
Aromatyczne i naturalne przeciery
Wytwarzane są z najlepszej jakości, dojrzewających w słońcu pomidorów. Między innymi dlatego przeciery pomidorowe Łowicz są najlepszym składnikiem wszystkich dań wymagających pomidorowej bazy. Z najwyższej jakości przecierem pomidorowym lasagne, sosy do pizzy lub kanapek oraz wiele innych potraw kuchni włoskiej nabierają wyrazistości i naturalnego aromatu pomidorów. Przeciery pomidorowe od Łowicza dostępne są w wygodnych kartonikach 500 g. Opakowanie w sam raz wystarczy na przygotowanie pysznej pomidorówki. Oto przepis:
Składniki:
500 g przecieru pomidorowego Łowicz
Ćwiartka kurczaka
Dwa litry wody
Włoszczyzna
Torebka ugotowanego ryżu
Śmietana (2-3 łyżki)
Sól, pieprz
Przygotowanie: przygotować wywar – zalać kurczaka i włoszczyznę zimną wodą, ugotować z przyprawami. Wyjąć mięso z wywaru i dodać przecier pomidorowy Łowicz, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, wymieszać śmietanę z gorącą zupą w miseczce i dodać do garnka. Podawać z ryżem.
Koncentrat – ze świeżych, soczystych pomidorów!
Dla tradycjonalistów, którzy cenią smak swojskich rarytasów polecamy koncentrat pomidorowy Łowicz. Powstaje ze świeżych, soczystych pomidorów (1 kg koncentratu Łowicz powstaje z ok. 6 kg pomidorów), ma gęstą konsystencję i naturalny smak. Dostępny jest w wygodnych opakowaniach: słoiczkach (80 g i 190 g) i puszce (70 g). Z jego użyciem przygotujemy gulasz jak u mamy:
Składniki:
Koncentrat pomidorowy Łowicz (80 g)
Mięso wieprzowe (500 g)
Pieczarki (100 g)
Cebula
Czosnek
Papryka czerwona
Cukinia
Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka i ostra
Przygotowanie: mięso kroimy w kostkę, podsmażamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. pół szklanki), dodajemy zeszkloną na patelni cebulę, dusimy. Kroimy warzywa i pieczarki, wrzucamy do garnka z mięsem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy Łowicz oraz przyprawy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.