Lista zakupów:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 1 mały kalafior
- 2-3 duże pomidory bawole serca
- 1/2 łyżeczki przyprawy sabji masala
- 1/2 łyżeczki przyprawy chunky chat masala (do kupienia w sklepach indyjskich)
- 1/4 łyżeczki asafetydy
- garść świeżej kolendry
- czubata łyżka ghee (masła klarowanego lub oleju kokosowego)
- szczypta kurkumy
Gotowanie:
Ziemniaki obieram lub po prostu skrobię i kroję na pół. Kalafiora myję i dzielę na cząstki. Pomidory oblewam wrzątkiem, obieram ze skóry, wycinam gniazdo nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Ewentualnie ucieram
je na tarce – mniej roboty.
Rozgrzewam masło w żeliwnym garnku, wrzucam ziemniaki, kalafiora i dodaję przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam kubek zimnej wody i zostawiam pod przykryciem. Podgotowuję około 15 minut, dodaję pokrojone pomidory, szczyptę kurkumy, przykrywam i zostawiam na kolejne 10-15 minut.
Podnoszę pokrywkę, sprawdzam, czy wszystko jest miękkie, ale nie rozpadające się. Podaję obficie posypane świeżą kolendrą.
Znika szybciej, niż się pojawia.