Zima, chociaż wydaje się czasem kulinarnej nudy, może być okresem znajdowania nowych sposobów na urozmaicanie domowego menu. Dobrym pomysłem na przemycenie również najmłodszym nielubianych warzyw są proste w wykonaniu i bardzo pożywne kotlety z warzyw.
Zimowe warzywa, rośliny strączkowe i kasze stanowią solidną podstawę do tworzenia najróżniejszych kotletów z warzyw, które świetnie nadają się jako element obiadu, ale również pasują do bułek, kanapek i burgerów. Do ich wykonania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności kucharskich, a przygotowanie ich zajmie nie więcej, niż pół godziny. Prostota wykonania i wielka możliwość doboru składników sprawia, że kotlety z warzyw są dobre o każdej porze roku i na każdą okoliczność. Sprawdzają się świetnie na tradycyjny obiad, jak i do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Można przygotować je w wersjach bez jajek, białek mleka i glutenu.
W roli głównej strączki, kasze i warzywa
Strączki
Strączki to nie nudne jedzenie wegetarian, ale smaczne i zdrowe najróżniejsze odmiany grochu, fasoli, soczewicy, a także ciecierzyca czy soja, które na polskich stołach goszczą coraz częściej, lecz wciąż za rzadko. Rośliny strączkowe i wytwarzane z nich produkty można ostrożnie wprowadzać do diety dziecka już w 6.-8. miesiącu życia. Najlepiej zacząć od tofu lub ugotowanej i zmiksowanej na gładką masę soczewicy.
Wiele osób obawia się strączków ze względu na możliwe dolegliwości (wzdęcia, gazy, dyskomfort po spożyciu). W takiej sytuacji pomaga zwiększony stopień przetworzenia strączków, zrobienie z nich kotletów czy past. Aby uniknąć tych przykrych dolegliwości, można zastosować kilka sprytnych zabiegów:
• Moczenie, a szczególnie w gorącej wodzie na początku przygody ze strączkami. Później lepiej namaczać strączki w zimnej wodzie, chyba że bardzo nam się spieszy – zalanie wrzątkiem znacznie skraca czas namaczania;
• Strączków nie należy gotować w wodzie, w której były namaczane, gdyż może to nasilić wzdęcia;
• Przez pierwsze 20 minut strączki gotujemy bez przykrycia usuwając szumowiny;
• Dodawaj do gotowania nasiona kopru włoskiego, kminku, kolendry;
• Ugotowane nasiona można doprawić majerankiem i cząbrem, co też powinno ułatwić trawienie;
• Jeżeli pomimo tych zabiegów problemy nie ustępują pod koniec gotowania dolej trochę octu jabłkowego, ryżowego lub winnego.
Kasze i warzywa
Kasze należą do najmniej przetworzonych zbóż, dlatego powinny codziennie gościć na naszych talerzach. Jednym ze sprytnych sposobów na włączenie ich do menu jest przygotowywanie kotletów z ich udziałem. Idealnie na kotlety nadają się: kasza jaglana, gryczana i jęczmienna. Z kaszą jaglaną świetnie komponują się jajka, pieczarki i warzywa, np. buraki, marchewka czy dynia. Kaszę gryczaną uzupełnią pieczarki, twaróg, dowolne warzywa. Jeśli chcemy sami eksperymentować, na zimowe kotlety wybierajmy warzywa korzeniowe, a w sezonie idealnie smakują kotlety z brokułami, kalafiorem czy szpinakiem. Obowiązkowym dodatkiem do kotletów jest podduszona na maśle cebulka.
Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 pietruszka
• 1 marchewka
• drobno posiekana natka pietruszki
• 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
• Przyprawy: pieprz, kurkuma, słodka papryka
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy, najlepiej na noc, i gotujemy do miękkości. Kiedy ciecierzyca lekko ostygnie, blendujemy ją, zostawiając wyczuwalne małe kawałeczki. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek dusimy na maśle i dodajemy startą marchewkę i pietruszkę. Wszystko dusimy na małym ogniu przez kilka minut. W dużej misce mieszamy ciecierzycę, warzywa z patelni, mąkę, natkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krótko po obu stronach.
Pieczone burgery z buraka i kaszy jaglanej
Składniki:
• 4 starte na grubym oczku surowe buraki
• 2 starte marchewki
• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu
• 1 posiekana cebula
• 1/4 szklanki oleju
• 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki pieprzu
• łyżeczka mielonej kolendry
• 2-3 łyżki sosu sojowego
• sól do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Ścieramy na tarce surowe buraki i marchewkę. Do miski ze startymi warzywami dodajemy kaszę jaglaną, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki, uprażone nasiona oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką masę. Formujemy okrągłe kotleciki i układamy na blaszce. W temperaturze około 180 stopni pieczemy około 30 minut. Odwracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze kilka minut.