Składniki na zupę kalafiorową ze świeżym koperkiem:
- łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1/4 batatu
- mały por
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta czarnej soli
- gałązka natki pietruszki
- szczypta kurkumy
- duża szczypta świeżego koperku bezpośrednio na talerz
Gotowanie:
Warzywa obieram i myję dokładnie. Kroję na niewielkie kawałki, kalafiora dzielę na mniejsze różyczki.
W garnku z grubym dnem lub najlepiej żeliwnym rozgrzewam masło i wrzucam pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, batata i różyczki kalafiora. Podsmażam przez kilka chwil, dodaję poszatkowanego pora, przyprawy
i mieszam. Po około 5 minutach zalewam całość wrzątkiem i gotuję, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę serwuję posypaną poszatkowanym koperkiem.