Cukinię można podawać na różne sposoby. Młode cukinie mogą z powodzeniem zastąpić ogórki w sałatce z pomidorami i cebulą do obiadu. Na surowo cukinia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna. Tym razem cukinia wystąpi w duecie z ciastem czekoladowym.
Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią:
( na tortownicę o śr. 25 cm )
- ¾ szklanki oleju
- 200 g cukru brązowego lub ksylitolu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 300 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g ), lub startej na gładką masę
- Garść orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
Upieczone ciasto możemy polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa :
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
Masło roztapiamy w małym garnku dodajemy wodę i kakao, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Sposób przygotowania :
W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce składniki mokre z cukinią. Łączymy je ze sobą intensywnie mieszając. Dodajemy orzechy. Całość wlewamy do formy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka.
W rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy . Odstawiamy do wystudzenia.