Składniki na ok. 16 ciasteczek:
4 marchewki (ok. 200 g) starte na tarce na drobnych oczkach
niepełny słoik konfitury lub dżemu bez żelatyny (np. dżem truskawkowy, z aronii lub owoców leśnych)
400 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu z wanilii
150 g margaryny opcjonalnie masła
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone kostki margaryny połączyć z drobno startą marchewką i cukrem pudrem. Całość dokładnie wymieszać, a następnie z uzyskanej masy wyrobić ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać krążki (szklanką albo foremką). Połowę wyciętych krążków odłożyć, a w drugiej połowie wycinać pośrodku jeszcze jeden krążek szklanką o mniejszej średnicy, tak by uzyskać kształt oponki (lub różne kształty małymi foremkami). Duże krążki smarować dżemem i przykryć je „oponkami”. Ciastka przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. Gotowe ciasteczka marchewkowe z dżemem można podawać oprószone cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie.
Przepis od autorów zaprzyjaźnionego portalu www.zwegowani.pl