Po przeczytaniu felietonu Grzegorza Łapanowskiego nie mamy wyjścia. Musimy wypróbować jego przepisy na pyszne potrawy z wołowiny.
Beefburger z boczniakami
Składniki dla 4 osób:
• 500 g mostka lub rozbratla z dobrej wołowiny QMP
• 4 bułki grahamki z ziarnami
• 120 g boczniaków
• 1 mała papryka
• 1 średni pomidor
• 4 liście sałaty
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki natki pietruszki
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 70 ml sklarowanego masła (opcjonalnie)
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy z oliwą i czosnkiem przez około pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wołowinę mielimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, natkę pietruszki, sól i pieprz, opcjonalnie sklarowane masło. Całość dobrze mieszamy, formujemy hamburgery o grubości 2 cm i grillujemy lub smażymy na patelni o grubym dnie po 5 minut z każdej strony. W tym czasie marynujemy boczniaki w oliwie, chwilę grillujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Bułki przekładamy wołowiną, boczniakami, papryką, cebulą, pomidorem, sałatą.
Sztuka mięsa
Składniki dla 4 osób:
• 600 g ligawy z dobrej wołowiny QMP
• 400 g ziemniaków
• 80 g marchwi
• 80 g selera naciowego
• 80 g pora
• 80 g cebuli
• 80 g brukselki
• 40 g masła
• 50 ml śmietanki 30%
• liście laurowe
• ziele angielskie
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew, pora, cebulę, selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy wołowinę, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości przez około 2-2,5 godziny. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przecieramy przez sito, dodajemy masło, śmietankę, sól i pieprz. Liście brukselki sparzamy w wywarze z gotowanego mięsa. Podajemy z jarzynami gotowanymi w wywarze.
Duszone żeberka z glazurowaną marchewką
Składniki dla 4 osób:
• 1200 g żeberek z dobrej wołowiny QMP
• 300 g ziemniaków
• 5 średniej wielkości marchewek
• 2-3 gałązki selera naciowego
• mały por
• 1 średnia cebula
• 1 pomidor
• 4 ząbki czosnku
• 40 g masła
• 50 g miodu
• 50 ml sosu sojowego
• 50 ml słodkiego sosu chili
• 3 łyżki oleju
• tymianek, rozmaryn, estragon
Sposób przygotowania:
Żeberka kroimy na porcje, doprawiamy solą, pieprzem i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, selera, pora, cebulę, pomidora, czosnek, zioła, i smażymy przez chwilę. Przekładamy do szybkowaru i gotujemy do miękkości. W tym czasie doprawiamy ziemniaki solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy mięso jest miękkie, przekładamy zawartość szybkowaru do naczynia żaroodpornego. Miód mieszamy z sosem sojowym i słodkim sosem chili, polewamy żeberka i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut. Pozostałą marchew obieramy, kroimy na kawałki, dusimy na maśle z odrobiną wody. Na koniec doprawiamy solą, dodajemy miód i świeży posiekany estragon. Żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami i glazurowaną marchewką.
Bryzol z pieczonymi porami
Składniki dla 4 osób:
• 600 g krzyżowej z dobrej wołowiny QMP
• 6 małych porów
• 200 g ziemniaków
• 160 g świeżych grzybów: kurek, borowików, rydzów (poza sezonem mogą być mrożone)
• 3 ząbki czosnku
• natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
• 40 g masła
• 100 ml białego wina
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 2 cm, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Pory oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie smażymy na maśle z czosnkiem i tymiankiem przez 2-3 minuty. Podlewamy białym winem, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez chwilę. Następnie przykrywamy patelnię i wkładamy ją na 10 minut do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Smażymy bryzole na rozgrzanej oliwie z dwóch stron. Na koniec dodajemy zimne masło i posiekaną natkę pietruszki. Grzyby oczyszczamy, kroimy na kawałki, obsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy białym winem i dusimy przez chwilę. Upieczone pory zawijamy w bryzole i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ziemniakami doprawionymi masłem i natką pietruszki oraz z grzybami.