Składniki:
- 400 g suszonych fig (eko)
- 150 g oleju kokosowego (eko)
- dwie garście migdałów bez skórki (eko)
- szczypta kardamonu
- szczypta różowej soli
- 150 g gorzkiego kakao
Gotowanie:
Figi dokładnie umyć, namoczyć w wodzie i zostawić na całą noc. Migdały uprażyć w piekarniku przez około 30 minut
w temperaturze około 150 st. C. Odlać wodę z fig do osobnego naczynia, a je zmiksować blenderem. Dodać kakao
i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody z moczenia fig. Jeśli chcę wersję do smarowania naleśników, dolewam jej po prostu więcej.
Olej kokosowy podgrzać delikatnie, żeby się rozpuścił, i dolać do czekolady figowej. Migdały pokruszyć w moździerzu, dodać szczyptę kardamonu, soli i wymieszać z czekoladą. Gotową czekoladę przełożyć do szklanego, wyparzonego pojemnika, przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy (o ile nie zostanie wcześniej pożarta). Można ją pokroić i jeść w kawałkach albo dolać więcej odwaru z moczenia fig i stworzyć wersję do smarowania naleśników lub tostów.