Możesz zrobić super smaczna paella z owocami morza w domowych warunkach dla całej rodziny. Oto przepis prosto z Hiszpanii.
Składniki:
- Papryka
- czosnek
- pomidory
- wywar z ryb
- krewetki
- kalmary
- mule
Kroimy paprykę, czosnek i smażymy na małym ogniu.
Dodajemy kalmary oraz pomidory, można dodać jakiś dobry hiszpański przecier pomidorowy, który jest ogólnie dostępny, ale możemy również użyć świeżych pomidorów
Do smażących się warzyw oraz kalmarów dodajemy ryż i przesmażamy go z resztą składników. Proporcje ryżu względem wywaru to 1:2
Zalewamy całość wywarem i przyprawiamy go jeżeli nie był odpowiednio słony i gotujemy ok 20min.
Kiedy ryż będzie prawie ugotowany układamy kapryśnie krewetki oraz paprykę.
Gotujemy jeszcze ok. 2min i odstawiamy na bok przykrywając ściereczką na kilka minut.
Paellę z tego przepisu możesz też spróbować na targach Slow Market
[dropcap style=”round”]O Autorze[/dropcap]
Pedro de Gracia – życie dzieli miedzy dwie ojczyzny: Polskę i Hiszpanię. Swoja przygodę z gotowaniem zaczął w wieku 12 lat. Nie chciało mu się chodzić na obiady do babci podczas nieobecności rodziców i tak z czasem wyspecjalizował się w kuchni śródziemnomorskiej. Paella, tortilla, dorada, owoce morza, to to, co lubi najbardziej. Z racji tego, że w połowie jest Polakiem, zdarza mu się ugościć przyjaciół golonką w piwie jak i schabowym. Na co dzień preferuje zdrowe potrawy, przygotowane z ekologicznych produktów. Lubi eksperymentować oraz improwizować w kuchni tworząc nowe potrawy. Ponieważ znajomi mieli dość zdjęć potraw na facebooku, zaczął prowadzić bloga kulinarnego. Jego marzeniem jest klimatyczna knajpka z hiszpańską kuchnią gdzieś w pobliżu wody, ponieważ jego drugą pasją są sporty wodne.