Przepis na 4 porcje
Kasza jaglana lub Komosa ryżowa 200 g
Garść truskawek
Rabarbar 1 szt.
Marakuja 2 szt.
Miód 4 łyżki
Pestki słonecznika 100 g
Trybula
Bazylia purpurowa
Sok jabłkowy 250 ml
Woda 250 ml
Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukaną wcześniej kaszę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając. Owoce opłukać. Truskawki pokroić w plasterki. Rabarbar obrać i pokroić w słupki. Marakuję przepołowić i wyjąć miąższ. Kaszę wymieszać ze wszystkimi owocami i miodem. Podawać z prażonymi pestkami słonecznika i listkami świeżej trybuli i bazylii purpurowej.