Składniki na duży gar zupy z marchewki z pestkami dyni:
- 6 obranych marchewek
- 2 średnie obrane ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 500 ml bulionu
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- podprażone na suchej patelni pestki słonecznika
- kremowy twarożek (puszysty, jak do smarowania pieczywa lub ser kozi
- sól, pieprz do smaku
Marchewkę pokrój w grube plastry, ziemniaki w niezbyt dużą kostkę.
Wrzuć do garnka razem z bulionem, zagotuj i dalej gotuj na średnim ogniu do miękkości. Nie odcedzaj. Na patelni roztop masło i dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę, posól i zeszklij. Wrzuć do garnka z bulionem.
Dodaj czosnek i zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z uprażonymi pestkami dyni i twarożkiem.