Główny składnik w plackach po koreańsku to kimczi – koreańska kiszonka na ostro, ale ponieważ jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne i trwa nawet kilka dni, można zamienić ten składnik na ogórki kiszone.
Składniki, 4-5 porcji:
Placki:
- 2 jajka,
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej,
- ½ szklanki wody
- po jednej czerwonej i zielonej papryce (30 dag),
- 20 dag pieczarek (opcjonalnie),
- 3 kiszone ogórki
- olej do smażenia
Sos:
- ½ szklanki sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka koperku,
- zmielony czarny pieprz
[dropcap style=”round”]Przygotowanie:[/dropcap]
Sos:
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, dodać koperek i doprawić pieprzem.
Placki:
Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki oraz ogórki pokroić w paski, oczyszczone pieczarki – w plasterki. Jajka ubić z 1/2 szklanki letniej wody, a następnie, nadal ubijając, stopniowo wsypywać mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Do ciasta włożyć pozostałe składniki i wymieszać. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki podawać na zimno lub na ciepło polane sosem.
[dropcap style=”round”]Chef radzi:[/dropcap]
Jeżeli mamy niespodziewanych gości i nie mamy wszystkich składników, do ciasta można dodać to, co akurat mamy w lodówce: wędliny, kapusta kiszona, marchewka, cukinia por itp.
Placki koreańskie z tego przepisu możesz też spróbować na targach Slow Market
[dropcap style=”round”]O Autorze[/dropcap]
Koreanka urodzona i wychowana w Kazachstanie. Od 18 lat mieszka w Polsce. Z wykształcenia jest historykiem i politologiem, ale jej największą pasją zawsze było i jest gotowanie. W 2010 r. po udziale w programie „Gotuj o wszystko” w „Dzień dobry TVN” postanowiła przekształcić pasję w biznes i założyła mały lokal gastronomiczny KIM T&V na Warszawskim Muranowie. Specjalnością lokalu są różnego rodzaju pierożki ze Wschodu: rosyjskie pielmieni, ukraińskie warieniki, gruzińskie khinkali, koreańskie mandu. W 2014 r. wzięła udział w II edycji programu kulinarnego TOP CHEF. Współautorka kulinarnej edukacyjnej gry planszowej „Królewski Kucharz”, która uczy gotowania i języka angielskiego.