Składniki na Placki z jabłkami:
- ok. 2 szklanek mleka (2%)
- ok. 3/4 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko (L)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 średnie twarde jabłko
- Olej do smażenia
Na słodką śmietankę:
- 1/3 szklanki śmietany (12%)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier wymieszać. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając, najlepiej kuchenną ,,rózgą”. Mleko dolewamy do momentu kiedy ciasto stanie się luźne i z łatwością będziemy będzie można je mieszać.
Teraz dodajemy jajko i energicznie całość mieszamy, tak aby powstało gęste ciasto bez grudek mąki.
Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając, powinniśmy uzyskać ciasto, które będzie nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Jabłko kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na najgrubszych oczkach tarki do warzyw.
Jabłko dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek jabłka pokryty był ciastem.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kiedy tłuszcz jest już gorący łyżką nakładamy niewielkie placki ciasta, smażymy na średnim ogniu prze 2-3 min do chwili kiedy placuszki się zrumienią a brzegi z ,,surowej części” zaczną się ścinać.
Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 min.
Przekładamy na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane *słodką śmietanką.
*Przygotowanie słodkiej śmietany:
Śmietanę umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier, wymieszać. Odstawić na kilka minut a następnie ponownie wymieszać. Gotowe.
Śmietaną polewamy ciepłe placki.
[dropcap style=”round”]POLECAMY BLOGA AUTORKI[/dropcap] kuchniadoroty.pl