Lista zakupów:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mąki z migdałów
- szklanka mleka ryżowego waniliowego
- 5 łyżek mąki ryżowej
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 5 pokrojonych na kawałki śliwek węgierek
- olej rzepakowy do smażenia lub masło klarowane
Gotowanie:
Kaszę jaglaną przekładam do miski, dolewam mleko waniliowe, dodaję mąkę migdałową, kardamon, odrobinę soli i miksuję blenderem. Wsypuję mąkę ryżową i mieszam dokładnie całość łyżką. Śliwki myję, dryluję i kroję na niewielkie kawałki, dorzucam do gotowego ciasta i mieszam delikatnie. Chętni mogą dodać odrobinę syropu klonowego.
Formuję łyżką niewielkie placki wielkości wnętrza dłoni i smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Osuszam na papierze i pakuję do pojemnika śniadaniowego, najlepiej z kawałkami świeżej śliwki.