Zamiast klasycznych naleśników proponujemy przepis na placuszki z kaszy jaglanej.
Składniki na ok. 10 placuszków:
- 8 łyżek kaszy jaglanej w postaci surowego produktu (70 g)
- łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- duszony por
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną ugotować, po ostygnięciu dodać podduszony na oleju rzepakowym por i roztrzepane jajo. Dodać kilka kropli oleju rzepakowego i całość zmiksować. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wodę (masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki). Na rozgrzaną patelnie nakładać niewielkie porcje ciasta (łyżką), smażyć bez tłuszczu z obu stron, aż się przyrumienią. Można także użyć specjalnych foremek.
Podawać np. z jogurtem naturalnym i owocami. W razie braku odpowiedniej patelni olej zamiast dodać bezpośrednio do ciasta rozgrzej na patelni i smaż placki.
Więcej przepisów i porad znajdziesz na stronie www.1000dni.pl