Pomidory, bób, sałata, kolendra, bazylia, oliwa z oliwek. Tyle wystarczy, żeby było smacznie.
Hiszpański chłodnik z pomidorów
Skałdniki dla 4 osób:
• 6 dojrzałych pomidorów
• 2 szalotki pokrojone w kostkę
• 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
• 1 ogórek oczyszczony z nasion
i pokrojony w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 filiżanki oliwy z oliwek extra
virgin BORGES
• Kilka listków świeżej bazylii
• Kilka czarnych oliwek BORGES
do dekoracji
• Sól, pieprz biały mielony, kumin
(kmin rzymski) do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem ErgoMixx marki Bosch), dokładnie zmiksować, dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do miseczek i udekorować pokrojonymi warzywami oraz oliwkami.