Saatka z bobem, chrupiącym bekonem, pomidorami i kolorowymi sałatami
Skałdniki dla 20 osób:
• 400 g ugotowanego i obranego bobu
• 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę
• 8 plastrów chudego boczku
pokrojonego w paski
• Garść posiekanych suszonych
pomidorów
• Miąższ z 3 świeżych pomidorów,
pokrojony w kostkę
• 1 opakowanie mieszanki sałat
Fit&Easy Family
• 1 bagietka
• 5 łyżek oleju lnianego
• 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
• Sok z cytryny
• 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
• Kilka listków posiekanej świeżej bazylii
• Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, kminek mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Boczek obsmażyć z szalotką i wystudzić. W blenderze ErgoMixx marki Bosch zmiksować olej z pestkami słonecznika, połową pomidorów suszonych, sokiem z cytryny, czosnkiem, bazylią i przyprawami. Bób przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać świeże pomidory, pozostałe pomidory suszone, szalotkę z boczkiem, przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszać, doprawiając do smaku. Podawać na chrupiących grzankach z kolorowymi sałatami.