Lista zakupów do zupy pomidorowej:
- 1 kg pomidorów bez skórki
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- szczypta tymianku
- łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- łyżeczka asafetydy
- centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki różowej soli
- kawałek greckiej, owczo-koziej fety
- 1/2 wyciśniętej limonki
- 6 suszonych pomidorów
- szczypta kozieradki
- garść poszatkowanej bazylii
Gotowanie:
Warzywa obieram, kroję i wrzucam do garnka. Dodaję poszatkowaną szalotkę, czosnek, tymianek, pieprz, oregano, asafetydę i sól. Podsmażam chwilę, mieszając. Dodaję pokrojone, obrane świeże i za chwilę suszone pomidory, sok z połówki limonki, szczyptę kozieradki, świeżą bazylię, oliwę i kawałek imbiru w całości. Podsmażam wszystko, mieszając co jakiś czas, przez około 15 minut, a następnie zalewam wodą. Zupę gotuję, aż soczyste pomidory się rozpadną, a warzywa staną się przyjemnie miękkie. Na końcu dodaję solidny kawałek prawdziwej greckiej fety.
Polecam do dekoracji grecką bazylię. Jest bardzo aromatyczna, ma drobne delikatne listki i białe kwiatki. Niezwykle efektowna i pachnie wręcz bosko.