Składniki:
- 50 g masła
- por (kawałek ok. 8-10 cm)
- ząbek czosnku
- 4 duże ziemniaki
- marchewka
- ok. 500 g filetów rybnych (najlepiej mieszanych:
- z dorsza, łososia i mintaja)
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- szczypta startej skórki z cytryny
- koperek
Na maśle podsmaż pokrojonego w talarki pora, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew. Zalej warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko posól, dodaj ziele oraz liść laurowy, przykryj i duś na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wówczas dodaj pokrojone w kostkę ryby oraz śmietanę i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec dorzuć skórkę z cytryny. Dopraw i posyp koperkiem.