Cukinia jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku, jest lekkostrawna i nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Zamiast niezdrowych przekąsek możesz przyrządzić dla całej rodziny Chipsy z Cukinii.
Składniki:
- Cukinia
- Pół szklanki mąki
- Szklanka wody
- Słodka papryka (przyprawa)
- Sól
Kroimy cukinię w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z wodą i solą i odrobiną słodkiej papryki, tak aby powstało ciasto o konsystencji naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Po kolei maczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy chwilę z obu stron. Chipsy można odsączyć na ręcznikach papierowych.