Podajemy przepis na ciastka ananasowe z imbirem. Imbir rozgrzewa – wiadomo!
Lista zakupów:
- szklanka mąki orkiszowej (typ 400)
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki domowego dżemu ananasowego lub dojrzały ananas zmiksowany blenderem, podsmażony na maśle klarowanym z łyżeczką syropu klonowego
- maleńka szczypta soli różowej
- 1/4 łyżeczki sody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam kruche ciasto. Rozwałkowuję delikatnie i nie za cienko, wycinam kieliszkiem lub małą szklanką ciastka. Piekę średnio ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jednak w zależności od grubości ciasteczek może wystarczyć 15 minut lub potrzebne będzie nawet 30. Należy sprawdzać na bieżąco!