The China Study
Największym na świecie badaniem epidemiologicznym określającym wpływ diety na organizmy ludzi było to przeprowadzone na terenie Chin pod okiem profesora Thomasa Colina Campbella. Kilkadziesiąt lat intensywnych badań prowadzonych pod jego kierownictwem pozwoliło ustalić bardzo silny wpływ białka zwierzęcego na rozwój nowotworów. Udowodniono, że zachorowalność na raka rośnie proporcjonalnie do wzrostu udziału w diecie produktów zwierzęcych, a spada proporcjonalnie do wzrostu udziału w jadłospisie warzyw, owoców i roślin strączkowych. Wyniki tego długotrwałego badania pokazały, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie także innych chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby serca, cukrzyca, otyłość czy choroba Alzheimera.
Efekty badań uzyskane przez Campbella zyskały sobie wielu zwolenników w Stanach, a sporo osób twierdzi, że zalecenia żywieniowe będące ich wynikiem odmieniły ich życie. Profesor proponuje całkowitą rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego i oparcie swojego menu na tych pochodzenia roślinnego. Dzięki diecie roślinnej ograniczone jest spożycie toksycznych substancji pochodzących z hodowli przemysłowej zwierząt. Przeciętny zjadacz mięsa spożywa wraz z nim znaczne ilości nieobojętnych dla zdrowia takich substancji, jak: dioksyny, priony, wirusy, pestycydy i antybiotyki, hormony stymulujące wzrost, substancje zwiększające objętość mięsa, substancje bakteriobójcze i grzybobójcze.
O korzyściach diety wegetariańskiej mówią statystyki, które są bezlitosne dla mięsożerców. Ci są aż dziewięciokrotnie bardziej narażeni na otyłość niż weganie. Wegetarianie ważą około 20 kg mniej niż ich
jedzący mięso koledzy. Badania pokazują, że wegetarianie i weganie żyją średnio 6-10 lat dłużej niż mięsożercy.