Za oknem wiosna. Drzewa strzeliły pąkami, a to znak, że już niedługo śmiało będzie można spędzać cały wolny czas na świeżym powietrzu. Większość z nas wybiera się w takie dni na pikniki do parku lub grillowanie w ogrodzie. Oto kilka rad, jak przygotować idealny wiosenny posiłek na świeżym powietrzu.
Pikniki kojarzą się nam z jedzeniem zapakowanym do wiklinowego koszyka, przesiadywaniem na kocu oraz leniwymi rozmowami. Jakie przekąski zabrać, aby wspólny posiłek był zdrowy, świeży i niskokaloryczny?
Idealne na taki wypad są warzywa i to dosłownie pod każdą postacią. Świeże, pokrojone, z lekkim dressingiem z soku pomarańczy i mięty w formie sałatki, pieczone z dodatkiem rozmarynu, oregano i bazylii lub przetarte na warzywny krem. Uzupełniającym dodatkiem będą do tego rożnego rodzaju kasze lub chlebek pita. Kruche pieczywo lub wafle ryżowe również sprawdzą się jako piknikowa przekąska, dobrze będą na nich smakować różne dodatki typu pesto lub pasta pomidorowa z orzechami.
Orzeźwienie w postaci napoju może nam przynieść lemoniada. Klasyczna – cytrynowa lub przygotowana z innych owoców, arbuza, ananasa lub nawet świeżego ogórka. Aby przygotować taki napój wystarczy pokroić owoce na kawałki, zmielić je za pomocą blendera, dodać np. wodę gazowaną (może być smakowa), kostki lodu i doprawić sokiem z cytryny, listkami mięty i brązowym cukrem. Na deser najodpowiedniejsze oczywiście są świeże owoce, jeśli jednak są z nami dzieci i mają chęć pochrupać przekąski, dajmy im chipsy z suszonych owoców.
Oczywiście udany piknik nie może odbyć się bez zabawy. Dobrym pomysłem jest gra w badmintona lub gra w siatkówkę. Może ona angażować kilka osób, a dzięki prostym zasadom jest niemalże dla każdego, a po leniwym południu trochę ruchu nie zaszkodzi nikomu.