Lista zakupów:
- średnia miska warzyw wyjętych z rosołu warzywnego (typowa włoszczyzna z dodatkiem kawałka dyni hokkaido)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 średnia cebula
- szczypta pieprzu cytrynowego młotkowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki wędzonej soli
- pół szklanki gniecionych orzechów brazylijskich
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mielonego jasnego sezamu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieram, szatkuję, podsmażam na maśle klarowanym ze szczyptą pieprzu i wędzonej soli. Warzywa kroję na średnie kawałki lub po prostu zgniatam widelcem, dorzucam na patelnię, dodaję orzechy, kaszę
i mieszam wszystko. Nastawiam piekarnik na 180 stopni, smaruję keksówkę masłem klarowanym i obsypuję mielonym sezamem. Wykładam masę na równo i piekę przez około 20-30 minut. Pasztet trzeba ostudzić, wtedy gęstnieje i można go łatwo pokroić.