Składniki:
• Ser koryciński swojski – 250 g
• Papryka czerwona – 2 szt.
• Pieczarki – 200 g
• Pomidorki koktajlowe – 300 g
Marynata: oliwa z oliwek – 5 łyżek, ocet winny – 3 łyżki, czosnek – 1 ząbek, natka pietruszki świeżo posiekana – garść Chleb prądnicki – 4 kromki średniej grubości
Sposób przygotowania:
Ser kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez chwilę w przygotowanej wcześniej zalewie z oliwy z oliwek, octu winnego, czosnku i pietruszki. Warzywa przygotowujemy do pieczenia. Pieczarki kroimy na pół, podobnie pomidorki koktajlowe. Paprykę pozostawiamy w całości. Wykładamy wszystko na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy pieprzem, solą, tymiankiem. Wstawiamy do pieca i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki 1 x 1 cm. Z chleba przygotowujemy grzanki. Podpiekamy je w piekarniku lub rumienimy na patelni. Gotową sałatkę serwujemy na talerzu, układając kolejno zamarynowany ser i pieczone warzywa. Całość podajemy z gorącymi, chrupiącymi grzankami.