Kasza jaglana z truskawkami, marakują, rabarbarem, miodem i ziołami
Składniki dla 4 osób:
• 200 g kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
• garść truskawek
• 1 szt. rabarbaru
• 2 marakuje
• 4 łyżki miodu
• 100 g pestek słonecznika
• trybula
• bazylia purpurowa
• 250 ml soku jabłkowego
• 250 ml wody
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukaną wcześniej kaszę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając. Owoce opłukać. Truskawki pokroić w plasterki. Rabarbar obrać i pokroić w słupki. Marakuję przepołowić i wyjąć miąższ. Kaszę wymieszać ze wszystkimi owocami i miodem. Podawać z prażonymi pestkami słonecznika i listkami świeżej trybuli i bazylii purpurowej.