Spotkania rodzinne, obiady i długie godziny spędzane za stołem sprzyjają nadmiernemu spożywaniu wszelkich potraw świątecznych, które są najczęściej sporym wyzwaniem dla naszego organizmu. Aby Święta Bożego Narodzenia nie miały negatywnego wpływu na zdrowie, warto wcześniej zastanowić się, jak zmodyfikować świąteczne dania, aby na naszym stole gościły zdrowe potrawy.
Potrawy wigilijne są zwykle daniami postnymi, co oznacza, że do ich przygotowywania nie stosuje się tłuszczu zwierzęcego. Tradycyjnie tego wieczoru nie spożywa się mięs, galaret, śmietany i mleka, dlatego też potrawy przygotowywane zgodnie ze starymi recepturami po-winny być z natury niskokaloryczne. Często jednak tak nie jest z powodu sposobu przygotowania potraw. Chodzi oczywiście o smażenie. Bardzo często na wigilijnym stole pojawiają się smażone ryby czy pierogi. Jeśli dodamy do tego ciężkostrawną kapustę z grochem to nasz organizm może sobie nie poradzić z takim posiłkiem. Dlatego warto ryby smażone zamienić na ich zdrowszą, pieczoną wersję. Pierogi można upiec lub podać gotowane. Po takich zabiegach, jeśli nie przesadzimy z ilością spożytych dań, mamy możliwość zjedzenia całkiem zdrowej, choć obfitej kolacji. Niestety już w następnych dniach stajemy przed nie lada wyzwaniem. Potrawy podawane w okresie świątecznym, takie jak rosoły, golonki, żeberka, faszerowane mięsa i wielowarstwowe ciasta nie należą do dań dietetycznych. A często w tym czasie popa-damy w świąteczne obżarstwo, pozostając przy stole przez wiele godzin, bez przerwy na jakąkolwiek aktywność fizyczną. O ile potrawy wigilijne i sposób ich przygotowania stanowi przekazywaną często tradycję rodzinną, o tyle na kolejne dni możemy pomyśleć o urozmaiceniu świątecznego menu, tak aby stoły nie uginały się od majonezowych sałatek i piętrowych ciast.
Jeśli chcesz, aby w tym roku czas świąt był też okresem zdrowego odżywiania, warto wprowadzić na świąteczny stół warzywne pasztety, „odchudzone” sałatki, a przepisy na ciasta modyfikować, używając zdrowych zamienników cukru i tłuszczu. Potrawy świąteczne mogą być bardziej wartościowe, wystarczy tylko zastosować kilka zabiegów:
• Jeśli w przepisie znajduje się olej, to do sałatek dodawaj ten wysokiej jakości, np. oliwę z oliwek czy olej lniany, do smażenia czy duszenia wybieraj oleje o wysokiej temperaturze spalania, np. olej koksowy, rzepakowy;
• Zamiast zwykłego makaronu wybieraj bardziej wartościowy z pełnoziarnistej mąki; ryż brązowy doskonale sprawdzi się w każdej sałatce;
• Piekąc ciasta świąteczne, pamiętaj, aby używać zdrowszych zamienników, np. cukier biały zamień na ksylitol, miód lub stewię, mąkę białą na pełnoziarnistą, margarynę zastąp masłem, a najlepiej wybieraj przepisy z dodatkiem oleju, wtedy możesz sięgać po te najbardziej wartościowe; wybieraj naturalne produkty do ciast, np. wanilię zamiast cukru wanilinowego, rodzynki, morele suszone na słońcu zamiast siarkowanych;
• Pamiętaj, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego do potraw z ich dodatkiem dodawaj ziół ułatwiających trawienie, takich jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec;
• Zamiast słodzonych napojów gazowanych, gotuj kompoty z suszonych owoców i doprawiaj je aromatycznymi przyprawami, jak: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon;
• Jedz jak najmniejsze porcje – potrawy poddawaj degustacji;
• Ryby kupuj z hodowli certyfikowanych, a nie z marketu