Szpinak, jarmuż, brokuł, natka pietruszki – co je łączy? Nie tylko zielony kolor i fakt, że można je kupić na dziale warzywno-owocowym. Dlaczego powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie i jakie super moce posiadają?
W dobie wysoko przetworzonej żywności, nafaszerowanej konserwantami, cukrami, solą i niezdrowymi tłuszczami, ratunkiem dla naszego organizmu są warzywa i owoce. Niestety dieta statystycznego Polaka uboga jest w owoce i warzywa, szczególnie te zielone – a to błąd. Zielone części roślin to skarbnica chlorofilu, karotenu, witamin i minerałów, które codziennie toczą walkę o zdrowie i dobrą kondycję naszego organizmu.
Warzywa zielone regulują pracę układów obecnych w organizmie, działają odkwaszająco, idealnie oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie. Najzdrowsze są surowe, poddane jak najmniejszej obróbce termicznej, dlatego w trosce o zdrowie nasze i naszych bliskich codziennie sięgajmy po brokuły, sałatę, zieloną pietruszkę, koperek czy szpinak.
Super moce zielonych warzyw
Poza składnikami i minerałami obecnymi w poszczególnych odmianach roślin zielonych, istnieją składniki, które ewidentnie wyróżniają całą tę grupę spośród innych, a tym samym nadają im szczególnej mocy. Są to przede wszystkim:
• moc chlorofilu
Szczególnej mocy roślinom zielonym nadaje chlorofil – zielony pigment, który pozwala roślinie czerpać energię z promieni słonecznych. Ten zielony barwnik, ze względu na swoją budowę, bardzo przypominającą hemoglobinę, często nazywany jest zieloną krwią roślin, dlatego spożywanie zielonych roślin tak bardzo polecane jest osobom z problemami krwi. Chlorofil korzystnie wpływa na układ krwionośny, immunologiczny, wykazuje działanie detoksykacyjne, antynowotworowe, przyspiesza proces regeneracji tkanek, wspomaga gojenie ran, zapewnia odpowiednią florę bakteryjną jelit, jest niezbędny w syntezie witamin A, K i E.
• moc witamin
Faworytami wśród witamin zawartych w zielonych warzywach są witaminy A i C. Ta pierwsza odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek, układu oddechowego, błon śluzowych, korzystnie wpływa na nasz wzrok, wzmacnia odporność. Witamina C niezbędna jest do wytwarzania kolagenu odpowiedzialnego za prawidłowy stan kości, skóry, dziąseł oraz zębów, dodatkowo poprawia naszą odporność i dodaje energii.
• moc kwasu foliowego
Do głównych zadań kwasu foliowego zalicza się wspieranie procesu rozwoju i wzrostu, przemiany materii, syntezy białka i tłuszczy oraz produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo uczestniczy w syntezie serotoniny, a więc wpływa na nasze samopoczucie, a także zapobiega powstawaniu miażdżycy. Ze względu na swoje właściwości jest szczególnie polecany kobietom w ciąży.
Brokuł – król zieleni
Naukowcy coraz częściej przedstawiają wyniki badań, które wskazują na wyjątkowe moce brokułu, dlatego przez wielu ekspertów nazywany jest on jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Obok właściwości antynowotworowych, pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego, m.in. wrzodów żołądka, stanów zapalnych przełyku czy Helicobacter pylori. Dzieje się to dlatego, że obok wysokiej zawartości witamin i minerałów, zawieraj sulforafan – bardzo silny przeciwutleniacz.
Wysoka zawartość potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, natomiast zawarta w brokułach witamina C (dwukrotnie wyższy poziom niż w cytrusach) wzmacnia kości i stawy, a wraz z witaminą B2 wspiera wzrok. Należy pamiętać, że wysoka temperatura niszczy enzym odpowiedzialny za produkcję sulforafanu, dlatego zarówno długo gotowane czy też mrożone brokuły, które wcześniej poddane były blanszowaniu w wysokiej temperaturze, tracą większość mocy.
Sałata do zadań specjalnych
Sałata zawiera sporo kwasu foliowego, żelaza, wapnia i potasu, a także witamin A, E, C, D i z grupy B oraz antyoksydantów, jest mało kaloryczna, gdyż w 90 proc. składa się z wody. Sałata poprawia krążenie, dzięki zawartości błonnika wspiera układ trawienny, poprawia odporność, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Bez względu na odmianę, którą wybierzemy – roszponka, masłowa, rzymska, lodowa – dostarczymy organizmowi wiele cennych składników, pod warunkiem, że kupimy ją od sprawdzonego – ekologicznego dostawcy, gdyż tylko to zagwarantuje, że będzie ona pozbawiona niebezpiecznych dla zdrowia azotanów.
Natka pietruszki – zdrowie przez cały rok
Natka pietruszki bardzo często gości na polskich stołach i dobrze, gdyż jest źródłem chlorofilu, prowitaminy A, witaminy C, K i PP, kwasu foliowy, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Wzmacnia układ moczowy i pokarmowy, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, reguluje ciśnienie krwi, poprawia wzrok i kondycję włosów, skóry i paznokci.
Zielona pietruszka komponuje się z większością dań – możemy nią posypać kanapki, dodać do sałatek, surówek, sosów i deepów, nada wyrazistości zupom i potrawom mięsnym – pamiętajmy jednak, że podobnie jak inne warzywa podczas gotowania traci większość swoich mocy, dlatego dodajemy ją na koniec.
Szpinak i jarmuż – zdrowie pod pewnymi warunkami
Jarmuż zaliczany jest to warzyw kapustowatych, jednak dzięki swoim właściwościom wyraźnie wyprzedza krewnych. Obok wysokiej zawartości wspomnianego już chlorofilu, jest skarbnicą witamin (C,E,B,K), minerałów (potas, magnez, żelazo, wapń, cynk) i składników odżywczych (białka, kwasy omega-3). Dodatkowo dzięki zawartości flawonoidów wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga układ krwionośny, obniża cholesterol i działa przeciwzakrzepowo.
Podobnie jak szpinak, jarmuż można przygotowywać, przesmażając go i blanszując na patelni. Na surowo może stanowić bazę do sałatek. Aby pozbyć się gorzkawego smaku, należy go sparzyć wrzątkiem.
Spożywanie szpinaku czy jarmużu co do samej zasady jest niewątpliwie korzystne dla naszego zdrowia, problemem może być natomiast ich pochodzenie, gdyż oba plasują się wysoko na liście najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców na świecie. Dlatego najlepiej wyhodować je samemu, kupować od znajomych rolników lub nabywać te pochodzące z upraw ekologicznych.