Soczewica cieszy się rosnącą popularnością. Dzięki swoim właściwościom i walorom smakowym jest coraz chętniej wykorzystywana w kuchni. Zawiera dużo kwasu foliowego i żelaza, ponadto jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Regularnie spożywana soczewica dobrze wpływa na cerę, poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu. W przeciwieństwie do fasoli jest lekkostrawna i może być spożywana nawet codziennie.
Soczewica jest nie tylko smaczna, ale również tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga namaczania. Podczas krótkiego gotowania wchłania całą wodę, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
Składniki:
- szklanka soczewicy czerwonej
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki
- pół selera
- cebula
- Pół przecieru pomidorowego w butelce
- Olej lub oliwa
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, imbir – pół łyżeczki, kurkuma, kminek mielony , sól, pieprz
W garnku rozgrzać olej lub oliwę. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę. Warzywa poddusić chwilę na małym ogniu. Do garnka dolać wody, dodać przyprawy i gotować ok. 30 minut. Po 15 minutach dodać soczewicę i przecier pomidorowy. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy i zmiksować na krem. Podawać np. z amarantusem ekspandowanym.